Dit zijn de winnaars van onze fotowedstrijd - Stichting De Noordzee

Omdat we in 2020 ons 40-jarig jubileum vierden, organiseerden we een fotowedstrijd. We vroegen jullie je allermooiste Noordzeefoto in te sturen, en daarnaast om de zin ‘Ik houd van de Noordzee, omdat’ aan te vullen. Maar liefst 1467 zeeliefhebbers deelden hun foto en liefde voor de Noordzee met ons. We waren overdonderd door de hoeveelheid mooie inzendingen, en het was dan ook moeilijk om de winnaars te kiezen.

Namens de jury: van harte gefeliciteerd aan de winnaars! We willen iedereen die mee heeft gedaan bedanken. Als je hebt aangegeven dat Stichting De Noordzee je foto mag gebruiken, zie je ‘m later dit jaar waarschijnlijk terug op Instagram. We nemen per mail contact op met de winnaars. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

Geniet van de Noordzee, en blijf vooral zulke mooie foto’s maken.

Yvonne-van-Haaften-winnaar-fotowedstrijd-Stichting-De-Noordzee1
Beeld door: Yvonne van Haaften

De jury bestempelde deze prachtige en spannende foto van Yvonne van Haaften unaniem als favoriet. Zelf schrijft Yvonne dat de kracht en de oneindigheid van de zee haar zo aantrekken. Dat is ook terug te zien in de foto. De jury vindt de foto heel sterk, ook grafisch gezien. Dankzij de opbouw in lagen: donker hekje – huisjes – strand – branding – woeste golven – wolken, en dankzij het oranje stipje dat zonder opdringerig te zijn een centrale rol speelt in de compositie.

De foto straalt donkerte uit, maar ook licht. Dit is niet alleen een Noordzee die bekeken en aanbeden wordt, maar ook een Noordzee waartoe de mens zich verhoudt. Of dat nou is door er surfend overheen te scheren, zanderig te overnachten in een strandhuisje, of – zoals de fotografe – dit alles te bewonderen. Dit is een Noordzee die betovert. Een Noordzee die roept. Maar ook een Noordzee die haar eigen gang gaat. Een prachtige foto waar je naar blijft kijken.

Er rest slechts één vraag: waar zou de surfer aan denken?

Inzending Ingrid van Leeuwen
Ingrid van Leeuwen wint de tweede prijs van de Noordzeefotowedstrijd 2020 met deze inzending. Beeld door: Ingrid van Leeuwen

Ingrid van Leeuwen legde een heerlijk tafereel vast: een vrolijk strandgevoel dat veel mensen zullen herkennen. In al z’n simpelheid raakt het beeld de jury recht in het hart. Een prachtige combinatie van een weids natuurgevoel en een intiem inkijkje in een persoonlijke ervaring. Door de wolken, de weerspiegeling, maar vooral het plezier dat van de foto afstraalt, word je het plaatje ingezogen. Een foto met gevoel die je doet verlangen naar zon op je gezicht
en zand tussen je tenen.

Inzending Arie van Duijn
Arie van Duijn wint de derde prijs van de Noordzeefotowedstrijd 2020 met deze inzending. Beeld door: Arie van Duijn

De derde prijs gaat naar de foto van Arie van Duijn. Een spannende foto waar alles precies op de juiste plek valt: volle wolken, hoge golven, spectaculaire lichtinval, en dat zich daar dan net een vogel laat zien. De compositie is spannend en smaakt naar meer. Wat heeft de Noordzee nog meer voor geheimen? Arie zal het weten, want die woont om de hoek. Wat een geluk!

Inzending Sophie Oberink
Sophie Oberink wint de vierde prijs van de fotowedstrijd. Beeld door: Sophie Oberink

Deze foto van Sophie Oberink valt op omdat de Noordzee hier niet iets groots in de verte is, maar juist hartstikke dichtbij. De druppels vliegen je om de oren. Het contrast tussen blauw en oranje is krachtig, en het beeld is bovendien levend en energiek, waardoor het ook goed past bij het feit dat Sophie een lifeguard is en zich aan zee helemaal thuis voelt.

Inzending Tamara Cieremans
De vijfde prijs is voor Tamara Cieremans. “Ik houd van de Noordzee, omdat die mij een gevoel van vrijheid geeft.” Beeld door: Tamara Cieremans

Tamara Cieremans houdt van de Noordzee, omdat die haar een gevoel van vrijheid geeft. En dat zag de jury ook terug in deze foto. Hoewel het een duistere foto is, straalt het door de opwaartse lijnen en de witte accenten toch hoop uit. Meer wind mee dan wind tegen. In deze foto spelen zand en de elementen samen de hoofdrol. Een prachtige sfeer!

Eervolle vermeldingen

collage jury fotowedstrijd

Maak kennis met de jury van de fotowedstrijd

Een van de eerste medewerkers van Stichting De Noordzee, een poëtische surfster en een professionele fotograaf die aan zee woont.

Deze fotowedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt met steun van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedsel.