'Do It Yourself Beach' valt in de prijzen! - Stichting De Noordzee

DIY Beach concept wint tweede prijs bij biodiversiteitsprijsvraag
Het Do It Yourself Beach (DIY Beach) concept van Stichting De Noordzee (SDN) heeft de tweede prijs gewonnen bij de prijsvraag Ondernemen & Biodiversiteit van Agentschap NL. SDN neemt samen met Siu Siu Ha, de bedenkster van het concept, de prijs vandaag in ontvangst in dierentuin Artis in Amsterdam. SDN is zeer verheugd met de prijs en zal het prijzengeld gebruiken om een DIY Beach te lanceren in 2011.
Het DIY Beach concept heeft als doel om een mentaliteitsverandering onder de strandbezoeker teweeg te brengen: ‘afval achterlaten op het strand, dat kun je niet maken’. Afval op het strand en in zee vormt een bedreiging voor zeedieren en het opruimen kost bovendien veel geld. Volgens Stichting De Noordzee is het bewustmaken van strandbezoekers van de gevolgen van afval, essentieel voor het oplossen van het probleem.
Om deze reden besloot SDN om het Do It Yourself Beach concept in te sturen in de categorie Bewustwording van de biodiversiteitsprijsvraag van Agentschap NL. Van de in totaal 140 inzendingen, is Stichting De Noordzee één van de gelukkige prijswinnaars. Het prijzengeld bedraagt €5000,- en wordt besteed aan het lanceren van het DIY Beach concept in 2011. De overige investeringen komen uit de opbrengst van de afvalshop (www.noordzee.nl) en worden gezocht in het bedrijfsleven en gemeenten.
Do It Yourself Beach
Speciaal voor het afvalprobleem bedacht young professional Siu Siu Ha het Do It Yourself Beach concept voor Stichting De Noordzee. Siu Siu:”Een DIY Beach is stuk strand modern en hip ingericht waar de gemeente juist níet opruimt, bezoekers doen dat zelf. Strandbezoekers kiezen er bewust voor om op dit stuk strand te gaan liggen. Net als praten of bellen in een stilte coupé in de trein, is het not done om afval op een DIY Beach achter te laten.”
Biodiversiteitsprijsvraag
Met de prijsvraag Ondernemen & Biodiversiteit is Agentschap NL op zoek gegaan naar de meest innovatieve ideeën die bijdragen aan het behoud van biodiversiteit. Deelnemers konden een keuze maken uit drie categorieën: Agrarische bedrijfsvoering, bosbouw & visserij, Productontwerp & design en Bewustwording. In elke categorie waren twee prijzen te winnen.