Dode lederschildpad op strand van Den Helder - Stichting De Noordzee

Een lederschildpad van ongeveer 1.20 meter lengte spoelde op maandag 21 september aan op het strand bij Den Helder. Lederschildpadden spoelen hoogst zelden aan in Nederland. Ecomare heeft het kadaver geborgen.
Flippers kwijt
De lederschildpad was dood toen hij werd gevonden. De achterflippers en het onderste deel van het schild ontbraken, zodat de lengte van het dier geschat moest worden. Het dier had een aanzienlijk gewicht en kon met moeite door drie man uit de branding getrokken worden.
Zeldzaam
Lederschildpadden komen over de hele wereld voor. Ze leggen enorme afstanden af tussen de warme gebieden rond de evenaar en de relatief koude, diepe wateren tot boven Noorwegen. Ze dwalen daarbij soms af naar de Noordzee. Op stranden in de (sub)tropen leggen de vrouwtjes hun eieren, de koudere wateren zijn betere voedselgebieden. Lederschildpadden eten voornamelijk kwallen.
Groot en bedreigd
De lederschildpad is de grootste schildpad ter wereld. Ze kunnen een schildlengte bereiken van 2,9 meter en wegen dan tot 960 kg. De soort is ernstig bedreigd. Ecomare gaat het kadaver laten prepareren zodat het in het centrum op Texel kan worden tentoongesteld.
Bron: Zeezoogdierennieuws
Het Jeugdjournaal doet verslag van de aangespoelde schildpad: