Doe mee aan de Nationale Schelpenteldag - Stichting De Noordzee

Langs de hele kustlijn schelpen tellen

Na de succesvolle pilot op het strand van Zuid-Holland in 2022, tellen we dit jaar langs de hele Nederlandse Noordzeekust schelpen. Naturalis, De Nederlandse Malacologische Vereniging, Stichting ANEMOON, Het Groene Strand, Stichting De Noordzee, en de Strandwerkgemeenschap helpen deelnemers om de schelpen op de Nederlandse stranden in kaart te brengen. Gezinnen, vrienden, familie en andere enthousiastelingen zijn van harte welkom op één van de vele locaties. De gegevens helpen de wetenschap.

Iedereen kan meetellen door op de vloedlijn te staan en in een uitdijende spiraal 100 schelpen te verzamelen. Met behulp van een zoekkaart of de aanwezige experts brengen de deelnemers de schelpen op naam. De gegevens voegen we samen, en vergelijken we met die van de tellers op de Belgische en Franse stranden.

Belangrijke informatie

‘De schelpen op het strand geven belangrijke informatie over het leven in de zee’, vertelt schelpenexpert Hannco Bakker van Naturalis. ‘De al langer bestaande Belgische schelpenteldagen laten zien dat waarnemingen van strandgangers goede inzichten opleveren over de schelpenstand. Daarnaast leren deelnemers over het leven op en rond het strand’, vult ecoloog Serena Rivero van Stichting De Noordzee aan. Natuurlijke aanspoelsels zoals schelpen vormen de basis van het leven op het strand. Niet alleen vinden allerlei dieren er hun voedsel, ook zijn de voedingsstoffen in het aanspoelsel belangrijk voor planten en duinvorming.

In 2022 was de eerste schelpenteldag in Nederland. Dat werd een groot succes: er werden door honderden deelnemers meer dan 20.000 schelpen geteld op acht stranden in Zuid-Holland en Texel. Dit jaar wordt er voor het eerst geteld van de Waddeneilanden tot aan Zeeland. Op sommige plekken zijn de experts aanwezig in een strandtent, op andere stranden leiden ze een excursie. Op www.schelpenteldag.nl is een overzicht van alle tellocaties te zien.