Zwerfafval op stranden en in zee is een groot probleem. Hoewel uit ons onderzoek blijkt dat de Noordzee de afgelopen jaren steeds schoner wordt, is het probleem nog lang niet opgelost. Alles wat je in het dagelijks leven gebruikt, kun je tegenkomen op het strand. Van piepschuim tot koelkast, van wattenstaafje tot visnet en van snoepverpakking tot jerrycan.
De laatste jaren is de aandacht voor de gevolgen van afval in zee enorm gegroeid. Het lozen van afval op zee is inmiddels wereldwijd verboden, maar jaarlijks belandt er nog ongeveer 8 miljoen ton plastic in onze oceanen. Dit is schadelijk voor de oceanen en de vele diersoorten die er leven. Zeezoogdieren, vogels en vissen zien afval – zoals stukjes plastic, dopjes of plastic zakjes – aan voor voedsel. Of ze raken verstrikt in afgedankte of verloren netten, touwen en vispluis. Meer dan 900 mariene soorten ondervinden inmiddels aantoonbare gevolgen van afval in zee. Er moet nog veel gebeuren om een einde te maken aan afval in de Noordzee, maar gelukkig zijn er veelbelovende ontwikkelingen.
Doe mee met de Boskalis Beach Cleanup Tour!
Alleen samen kunnen we de hele Noordzeekust opruimen! Daarom organiseert Stichting De Noordzee al sinds 2013 de Boskalis Beach Cleanup Tour. Jaarlijks maken we in de zomer de héle Noordzeekust schoon en vragen we aandacht voor het afvalprobleem. Sindsdien hebben we al 109.639 kilo afval van de stranden gehaald samen met 20.724 enthousiaste vrijwilligers.
Ook komende zomer gaan we weer het strand op om de hele Noordzeekust schoon te maken. Wil je ook meedoen? Je kunt je nu aanmelden voor jouw favoriete etappes via www.beachcleanuptour.nl.
En ook de rest van het jaar kan je helpen de stranden schoon te houden, met behulp van onze digitale toolkit. Klik hier voor meer informatie!
Stichting De Noordzee onderzoekt het afval
Stichting De Noordzee doet al twintig jaar onderzoek naar het afval op de Nederlandse Noordzeestranden. In ons rapport: ‘Goed op weg naar een schone Noordzee’ staan de resultaten van dit strandafvalonderzoek. En hoofdstuk 7 gaat helemaal over de resultaten van de Boskalis Beach Cleanup Tour! De hoopvolle conclusie luidt: de Noordzee wordt schoner! Maar we zijn er nog lang niet. De belangrijkste bevindingen:
- Er ligt nu 27% minder afval op het strand dan tien jaar geleden.
- In de periode 2011-2020 daalde het gemiddelde van de stukken afval naar 282 per honderd meter strand.
- In het bijzonder daalden ballonnen en visserijgerelateerd afval significant.
- Internationaal, landelijk en lokaal beleid is effectief, in het bijzonder het instellen van verboden zoals bijvoorbeeld voor plastic zakjes en ballonoplatingen.
- Een vergroot bewustzijn en inzet van burgers, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties leidt tot vermindering van afval in zee.
Aanpak bij de bron
Afval kan je pas echt goed bestrijden, als je het bij de bron aanpakt. Voor ons is opruimen een manier om aandacht te vragen voor het afvalprobleem, maar het uiteindelijke doel is om te voorkomen dat afval überhaupt in de natuur terechtkomt.
Stichting De Noordzee pleit onder andere voor goed afvalmanagement op zee en in de havens en het voorkomen van zwerfafval door toerisme. Samen met het bedrijfsleven, consumenten, maatschappelijke organisaties en de overheid werken we aan een schone en afvalvrije Noordzee.
Dit zijn onze aanbevelingen voor een effectieve aanpak bij de bron:
- Overheid: Wees leidend en ambitieus. Voer de Europese Richtlijn voor Single Use Plastics voortvarend en ambitieus in. Stel concrete doelen voor de reductie van wegwerpplastics en hergebruik. Maak heldere regels en beleid op landelijk, regionaal en lokaal niveau, en zorg voor krachtige handhaving. Zorg voor onderzoek naar de herkomst en het effect van microplastics in de Noordzee.
- Bedrijfsleven: Neem verantwoordelijkheid. Zet in op een circulaire economie. Stop plastic lekkage. Innoveer en investeer in milieuvriendelijke alternatieven, en laat overbodig plastic weg uit de bedrijfsvoering.
- Maatschappelijke organisaties: Werk zo veel mogelijk samen. Versterk elkaars campagnes en verzamel en koppel gegevens van zwerfafval in het milieu.
- Kennisinstellingen: Werk samen met maatschappelijke organisaties. Initieer toegepast onderzoek dat bijdraagt aan concrete oplossingen. Geef beleidsmakers handvatten om onderzoeksresultaten te vertalen naar effectief beleid.
- Consumenten: Stop onnodig gebruik van plastic. Hergebruik. Gooi afval netjes weg.
Met de omvang en het bereik van de Boskalis Beach Cleanup Tour inspireren we miljoenen Nederlanders. Samen met de vele deelnemers en partners steken we de handen uit de mouwen voor een schone Noordzee. Want afval hoort niet in zee.
Boskalis
Voor Boskalis is het schoonhouden van haar natuurlijke werkgebied, de zee en stranden, een belangrijke maatschappelijke verantwoordelijkheid, waar Boskalis zich hard voor maakt. We zijn dan ook blij en trots op Boskalis als hoofdsponsor van de Beach Cleanup Tour.