Duiken of meten #expeditie #doggersbank - Stichting De Noordzee

Na een gezellige avond gisteren met de nodige borrel was het vanochtend weer op tijd op om te ontbijten en vervolgens een uur gaan varen naar een nieuwe duiklocatie. Dit zou een snelle duik worden. Eenmaal aangekomen kon er direct gedoken worden en zodra iedereen weer aan boord was vertrokken we direct naar de volgende locatie. Het schoon duiken van de wrakken heeft wel zijn vruchten afgeworpen want er zijn al vele kilos netten van de wrakken gehaald. Duikers vinden de netten op de bodem nabij de wrakken, maar ook veel staandwandnetten die zoals de naam al zegt in het water ‘staan’.
Vissen en kreeftachtige komen hierin vast te zitten en sterven een langzame dood. De ideale omstandigheden voor ons onderzoek naar microplastics is veel stroming in het zeewater. Voor duikers is het juist net andersom. Bij het duiken kunnen zij juist zo min mogelijk stroming gebruiken. Het is dus voor ons zoeken naar de momenten waarop het schip stil ligt en de stroming het grootst is. Zojuist hebben we het monsternet uitgehangen met een kraan langs het schip. We hopen hier mee extra stroming te pakken en zo min mogelijk vervuiling vanaf het schip in het monster te krijgen.
De dagen hier op zee beginnen vroeg en eindigen laat. We merken dat het leven op zee meer energie kost en gaan we vanavond maar vroeg op stok. Zo hebben wij morgenvroeg weer de energie om nieuwe metingen te doen.
Lars en Nils
Bekijk het achtergrond verhaal en de andere blogs hier.
Bekijk hier de Expedtie Doggersbank 2012 blogs van alle deelnemers
Interview van de dag met: Joop Coolen
Wie is Joop Coolen?
Joop Coolen is een mariene bioloog en werkt bij Stichting De Noordzee. Hij is een actieve duiker die graag zijn hobby met zijn werk combineert.
Hoe ben je bij Expeditie Doggersbank terecht gekomen?
Joop is al bij de expeditie sinds het begin toen het idee bestond om het project om wrakken te beschermen samen te voegen met de biologische monitoring waar Joop mee bezig was.
Wat is jouw rol tijdens de Expeditie?
Tijdens de Expeditie heeft Joop twee hoofdtaken, de biologische monitoring bij de wrakken (duiken en soorten bijhouden en meenemen voor determinatie aan boord en het ondersteunen van het micro plastics onderzoek.
Wat is je verwachting voor de Expeditie?
Joop hoopt voornamelijk op mooi weer met weinig golven (in verband met bruinvisspotten) Ook hoopt hij veel (nieuwe) soorten te kunnen monsteren en succesvol plastic onderzoek te kunnen leveren. En hij wil graag mooie duiken maken.
Wat is het mooiste/meest bijzondere wat je tijdens de Expeditie hebt gezien?
Bij de eerste duik van vandaag heeft Joop een grote zeeduivel gezien, dit was een gave ervaring. Hij had deze nog nooit gezien in de Nederlandse Noordzee. De wrakken op de Doggersbank vindt Joop sowieso al heel gaaf, er zijn veel kleuren en licht en er is een hoge biodiversiteit.
Wat is je doel voor de toekomst?
Joop hoopt nog in de toekomst nog meer leuke projecten te kunnen blijven doen. Ook gaat hij binnenkort beginnen met de cursus voor ‘Beroeps duiker Categorie B’ (beroepshelmduiker).