Duikers ruimen opnieuw MSC Zoe afval op - Stichting De Noordzee

Ruim 3.000 kilo aan visnetten en afval afkomstig van de MSC Zoe

Tijdens de opruimactie door duikers van ‘Stichting Duik de Noordzee Schoon is er gezocht naar alle soorten afval. Er is specifiek gekozen voor gebieden waar afval van de MSC Zoe kan liggen. Vlak boven de Wadden was het raak. Er zijn onder andere badjassen, pannen, een autokoplamp en elektriciteitsdraden gevonden. Ook werd er nog een blauwe speelgoedauto gevonden, alleen deze zat helaas zo vast en niet opgeruimd kon worden. Volgens de duikers ligt er steeds meer afval onder het zand. “Drie jaar geleden kon je het afval zo van de bodem pakken. Dat verbaast mij wel hoe snel alles onder het zand kan verdwijnen,” zegt duiker Erik Stein. 

In 2019 verloor de MSC Zoe ruim 3 miljoen kilo aan goederen toen het schip in slecht weer terecht kwam en 342 containers verloor. Een groot deel van de verloren goederen is toen geborgen. Het restant van 800.000 kilo is laten liggen vanwege het besluit van de overheid dat de CO2 kosten te hoog zouden zijn om dit inmiddels afval te bergen.

Cleanup-actie met EU-commissaris Frans Timmermans

DSC_2574-Edit
Beeld door: Stichting Duik de Noordzee Schoon

Ook werd er door de duikers tussen het afval dekens gevonden. Een van de dekenseen exemplaar met afbeelding van een schattig poesje – is direct van het expeditieschip meegenomen naar een beach cleanup met het team van EU-commissaris Frans Timmermans, vrijdagochtend op Scheveningen. Met deze deken vraagt Stichting De Noordzee specifiek aandacht voor containerverlies en de gevolgen voor het milieu als dit afval niet wordt opgeruimd

De bergingsactie gaat door

De bergingsactie met bergers van Friendship Offshore en BDS Harlingen wordt deze maand voorgezet gaan om het meer grove afval van de Noord- en Waddenzeebodem opruimen.

Ook deze opruimactie binnen het project CleanUpXL wordt klimaatneutraal uitgevoerd. De schepen varen weliswaar op fossiele brandstoffen, maar de CO2-uitstoot wordt gecompenseerd binnen het project Valuta voor Veen. Voor alle projectpartners is het belangrijk dat de uitstoot betrouwbaar en dicht bij huis wordt gecompenseerd. 

Over CleanUpXL

CleanUpXL is een gezamenlijk gedragen en uitgevoerd project waarin wordt gewerkt aan het bergen van 800.000 kilo rommel uit de zee, het veiliger maken van de containervaart en het leren van de containerramp met MSC Zoe. Binnen dit project wordt samengewerkt tussen de Waddenvereniging, Stichting De Noordzee, Stichting Duik de Noordzee schoon, Natuur- en Milieufederaties, duikers, bergers en recyclebedrijven en wordt gefinancierd door de Nationale Postcode Loterij.

twitter-shared-link

CleanUpXL start met nieuwe berging afval uit Noord- en Waddenzee

Op 31 augustus starten duikers en bergingsschepen namens CleanUpXL aan een nieuwe opruimactie. Stichting Duik de Noordzee Schoon gaat op zoek naar…