Duurzaamheidworkshops voor visdetaillisten een succes - Stichting De Noordzee

Het visopleidingsinstituut STIVAVI (onderdeel van SVO) biedt sinds januari 2009 een workshop aan voor visdetaillisten over het thema duurzaamheid. De cursus werd mede opgezet door Stichting De Noordzee, in samenwerking met het Marine Stewardship Council (MSC), Productschap vis en het Verbond van Nederlandse Visdetailhandel. Dankzij het grote succes, wordt de workshop een vast onderdeel van het totale cursusaanbod van STIVAVI.

Deze week woonde Stichting De Noordzee een workshop in Zwolle bij, om de meningen te peilen onder de deelnemende visdetaillisten. De visverkopers gaven aan dat zij klanten aan zich kunnen binden door kennis over hun product. Ook duurzaamheid hoort daar tegenwoordig bij, omdat de aandacht voor duurzame vis stijgt. De workshop bevat naast de theorie over duurzaamheid en keurmerken ook praktische handvaten hoe visdetaillisten deze theorie kunnen vertalen naar bijvoorbeeld assortimentskeuze en inkoopbeleid.
De reacties aan het eind van de cursus waren zeer enthousiast. Een cursist gaf aan dat hij een stuk wijzer was geworden; hij had niet verwacht dat de workshop zo interessant zou zijn.
De noodzaak voor deze cursus werd voor alle deelnemers ook duidelijk: “Ik wist niet dat de situatie in de visserij zo erg was, er zouden hier 70 man moeten zitten!” aldus een deelnemer. Een andere deelnemer gaf aan dat de cursus hem wakker had gemaakt en dat het nieuwe ideeën had opgeleverd.
De cursus is een succesvol voorbeeld van een krachtenbundeling tussen de vissector (Productschap Vis en de Nederlandse Vereniging van Visdetaillisten), milieusector (Stichting De Noordzee), MSC en opleidingsinstituut STIVAVI.