Het kan: op een duurzame manier vis kweken! Dat gebeurt tegenwoordig in Noord Brabant. Nederlandse viskwekers hebben ontdekt dat een natuurlijke kruising tussen twee Afrikaanse meervalsoorten een ideale vis oplevert: Claresse. Goed te kweken, lekker en gezond.
Vandaag was ik bij een Belgische perspresentatie van Claresse, een duurzame-vis-initiatief van ANOVA. We hebben Claresse geproeft en het is inderdaad een prima visje. Stevige structuur, geen uitgesproken vissmaak (dat is meestal zo met zoetwatervis), maar belangrijker: geen grondige smaak, wat vaak het geval is met zoetwatervis. Het schijnt dat Claresse ook nog eens vol zit met Omega-3, wat willen we nog meer?
Duurzame kweek
Claresse wordt in grote bakken gekweekt waar het water continu wordt gezuiverd met een biologisch filter en vervolgens weer hergebruikt. Daardoor is het waterverbruik per kilo vis extreem laag. Daarbij wordt het visvoer heel efficïent omgezet in vis-vlees. De warmte die vrijkomt bij de kweek en de waterzuivering wordt ook weer teruggewonnen. Omdat het gesloten systemen zijn is er erg weinig risico op ziektes en zijn er dus geen antibiotica of andere diergeneesmiddelen nodig.
Meervallen zitten in de natuur in modderige donkere rivieren, waar het zuurstofgehalte vaak laag is. In de kweekbakken vinden ze het daarom geen probleem om op een kluitje te zitten. Als ze teveel ruimte hebben worden ze zelfs agressief. Door die goede milieu-score heeft Claresse het Milieukeur.
Dus, als het goed is worden de varkensstallen in Noord-Brabant steeds meer vervangen door visstallen. Duurzame voedselproductie, zonder stank! Nu maar hopen dat Claresse snel in de Nederlandse winkels komt te liggen.
Duurzame vis uit Noord Brabant
leestijd: < 1 minuut