Ecologiedagen: een bron van kennis dankzij de deelnemers. - Stichting De Noordzee

Er leeft van alles in de Noordzee. Van grotere vissen tot kleine organismen. Om meer te leren over onze kustlijn en meer bewustzijn te creëren van deze onderwaterwereld, nam Stichting De Noordzee tijdens de Boskalis Beach Clean Up Tour 2022 een ‘Duik in het diepe’. Mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Vier ecologiedagen

Tijdens vier ecologiedagen sloten ecologen en strandbezoekers de handen ineen om de Nederlandse kustlijn te onderzoeken. We waren op de volgende stranden te vinden.

  • 12 augustus – Wassenaar
  • 13 augustus – Katwijk aan Zee
  • 14 augustus – Wijk aan Zee
  • 15 augustus – Zandvoort

Groene Strand-app

N14 Wijk aan Zee BBCT 2022 I Jaap Lotstra (2)
Beeld door: Jaap Lotstra

De deelnemers van de etappes in Wassenaar en Katwijk aan Zee gingen op zoek naar natuurschatten aan het strand met behulp van de Groene Strand-app. Deze app helpt strandbezoekers hun vondsten te registreren. Dit werd gedaan door het dier, de plant of het afval wat je zag te kiezen in de app. De deelnemers zagen hoe aangespoeld wier en schelpdieren de basis vormen van de natuur op het strand. Hierin leven kleine diertjes zoals strandvlooien en speciale wiervliegen. Op hun beurt trekken zij weer verschillende soorten vogels aan.

De Groene Strand-app is het hele jaar functioneel. Ga je ergens in Nederland naar het strand? Download de app en tel mee.

Korren in Katwijk aan Zee en Wijk aan Zee

N14 Wijk aan Zee BBCT 2022 I Jaap Lotstra (64)
Beeld door: Jaap Lotstra

Na het afspeuren van het strand, was het de beurt aan de branding bij Katwijk aan Zee en bij Wijk aan Zee. Korren is een techniek waarbij met een kor-net over de bodem van de branding wordt gesleept. De trillingen die de ketting aan het net veroorzaakt zorgt ervoor dat diertjes opschrikken en in het net terecht komen.

Op 13 en 14 augustus gingen de ecologen op pad met de deelnemers. Er werd van alles gevonden. Bijvoorbeeld haring en griet, krabbetjes en kreeftjes, verschillende soorten kwalletjes en zeedruifjes. Ook werd er een lampenkapje gevonden. Een bijzondere vondst die je volgens Stichting de Anemoon maar zelden tegen komt.

Het korrenonderzoek biedt zowel inzicht in de biodiversiteit van de kustlijn als in trends op basis van verschillende invloeden zoals seizoen, maar ook menselijk handelen. Deze inzichten kunnen op hun beurt benut worden rondom besluitvorming ter bescherming van dit deel van de Nederlandse Noordzee.

Op zoek naar aangespoeld materiaal in Zandvoort

Tijdens de laatste etappe van de Boskalis Beach Clean Up Tour 2022, gingen de deelnemers op zoek naar aangespoeld materiaal. Onder begeleiding van ecologen en uitgerust met handige zoekkaarten speurden de deelnemers de kustlijn af. Op zoek naar schatten van de zee, zoals mooie schelpen. De deelnemers kwamen ook afval tegen, wat werd opgenomen in de totalen van de Beach Clean Up Tour.

N14 Wijk aan Zee BBCT 2022 I Jaap Lotstra (121)
Beeld door: Jaap Lotstra

De afgelopen jaren is de hoeveelheid afval minder geworden. Waar je in 2013 nog wel eens grote items op het strand tegen kwam, is dit tegenwoordig bijna niet meer. Het kleine afval zoals wegwerpplastic en vispluis zijn helaas niet minder schadelijk voor onze natuur. De Boskalis Beach Clean Up Tour 2022 wordt georganiseerd om met elkaar het strand schoner te maken. Tijdens de tour, maar ook op langere termijn, door bewustzijn rondom vervuiling van onze natuur te stimuleren. De ecologiedagen dragen hieraan bij. Evenals aan het verkrijgen van meer inzicht in de unieke rol van de Noordzee op ons land maar ook ver daarbuiten.

De ecologiedagen zijn georganiseerd door Stichting de Noordzee in samenwerking met Deltares, Stichting Anemoon, Denatuurnatuurlijk en Naturalis met steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

N14 Wijk aan Zee BBCT 2022 I Jaap Lotstra (120)

De Noordzee als kraamkamer – wat leeft er allemaal in de branding van onze kust?

De Noordzee herbergt een enorm rijk zeeleven en heeft een hele fijne temperatuur voor het jonge onderwaterleven om op te groeien. De Noordzee is niet…