Een dag uit het leven van... energieschip Berezina! - Stichting De Noordzee

In het kader van de Schoon Schip, Schoon Water campagne vaart energieschip Berezina twintig dagen langs jachthavens in Zeeland om mensen voor te lichten over schoon varen.
Maandagmiddag, net voor het vakantieseizoen. We zijn in de jachthaven van Breskens. Een handjevol toeristen geniet op het terras van een zomers zonnetje. De jachthaven ligt vol indrukwekkende zeilschepen. Maar waar is het bootjesvolk?
De enige mensen die in de haven te vinden zijn maken deel uit van de grijze golf, zo laat ik me vertellen. Een paar – de vrouwen – liggen op het dek van hun boot, nóg bruiner te worden. De mannen zijn wat aan het rommelen of drinken een biertje. Het ideale moment voor een praatje.
‘Heeft u weleens gehoord van de campagne ‘Schoon Schip, Schoon Water’? Waar de één vragend opkijkt, roept de ander: “Die boot heb ik gezien in Middelburg, bij de Zonnebootrace!” En: “Was die Minister daar niet bij, eh… hoe heet ze ook alweer?” Minister Cramer ja, die heeft de campagne afgelopen zaterdag geopend.
Die grijze golven zijn wel in voor een praatje. Ze vertellen enthousiast over hun tochten op zee. En komen graag een kijkje nemen in de energieboot met dat ‘rare ding’ (= de gloednieuwe windmolen) dat overal bovenuit steekt. Maar eerst nog even genieten van de zon…
Zo druppelen er in de loop van de middag zo’n vijftien mensen binnen om de Berezina te bekijken. Onder de indruk van alle soorten en maten draagbare toiletpotten komen de verhalen los. Een mevrouw verteld dat ze samen met haar man tien jaar op de Middellandse Zee heeft gewoond. Maar nu zijn deze twee golven donkergrijs en gaat de boot in de verkoop. Het stel keert terug naar Zwitserland, waar hun huis staat.
In Zwitserland zijn ze trouwens vergevorderd als het om milieu en duurzaamheid gaat. Afvalscheiding is daar geen vervelend ‘moetje’ meer, nee het is gewoonte goed geworden. En dat is ook het doel van de Schoon Schip, Schoon Water campagne: dat schone schepen zoals de Berezina gewoon worden.
Schoon Schip, Schoon Water is een campagne van Stichting Fair Nature, de Waddenvereniging en Stichting De Noordzee.