Door: Marijke Boonstra, projectleider Schone Zee
Meer dan 90% van het afval dat we vinden op het strand, is plastic. Plastic is een fantastisch materiaal. Het is goedkoop, licht, breed inzetbaar en slijtvast. Sommige plastic materialen gaan heel lang mee, veel langer dan natuurlijke materialen zoals hout. In de laatste jaren is de wereldwijde productie van plastic enorm gestegen, de verwachting is dat de productie zal blijven stijgen. Als consument zijn we gewend geraakt aan dit handige materiaal. De toetsen op mijn computer zijn plastic, ik bel met mijn plastic telefoon, draag plastic oorbellen en drink uit een plastic waterfles. Plastic is onderdeel van bijna elk gebruiksproduct. Gemiddeld consumeert een Nederlander ongeveer 110 kilo plastic per jaar (Rabobank, 2015).
Plastic lekkage
Er is alleen een groot probleem. Wanneer plastic in het milieu terecht komt duurt het een eeuwigheid voordat het afbreekt. De consequenties van de plastic lekkage* in onze zeeën krijgt langzaam aan meer bekendheid en we beginnen steeds meer te begrijpen van de effecten op het zeeleven en ecosystemen. Uit een recente studie gepubliceerd in Science, blijkt dat visbaars larven een voorkeur hebben voor het eten van microplastic i.p.v. plankton. Visbaars larven in water met veel microplastics bleken kleiner en minder actief waardoor de larven vier zo vaak gevangen werden door roofvissen dan vislarven in schoon water. Vorig jaar bleek uit analyse van genomen oppervlaktewatermonsters tijdens Expeditie Noordzee dat 88% van de monsters microplastics bevatte. Is plastic al doorgedrongen in de voedselketen van de Noordzee? Meer onderzoek blijft nodig.
Bronaanpak belangrijk
Terug naar het strand… Gemiddeld worden er 375 items per 100 meter strand gevonden. Bij mijn eerste strandmonitoringsronde heb ik met mijn eigen ogen gezien hoeveel afval er ligt. Kilo’s afval is geturfd en opgeruimd. Het opruimen van het strand blijft belangrijk om te voorkomen dat afval in de zee terecht komt zodat de plastic soup niet groter wordt. In de afgelopen 3 jaar is met de jaarlijkse Beach Clean Up Tour bijna 40.000 kilo afval opgeruimd. Een enorme hoeveelheid maar het afval blijft aanspoelen. Naast het opruimen blijft bronaanpak net zo belangrijk en is de kern voor het stoppen van plastic lekkage in zee. Samen met de maritieme sector, overheden en universiteiten werkt Stichting De Noordzee aan het verbeteren van afvalmanagement op schepen en in havens, zoeken we naar alternatieve materialen voor veel gevonden items en werken we aan bewustwording.
Unidentified Beached Objects
Tijdens de strandmonitoringsrondes kom ik met regelmaat gek gevormde objecten tegen waarvan we soms niet direct weten wat het is. We zochten er een aantal voor je uit:
Beschermingshoes voor zeil Dit item is tijdens een strandafvaltelling in 2014 gevonden. Het wordt gebruikt op zeilschepen om het zeil te beschermen als het zeil wordt opgerold. Hoogstwaarschijnlijk waaide bij het opzetten de beschermingshoes weg en is het in zee terecht gekomen. |
|
Babyvuurpijl Dit is een bovenkant van een babyvuurpijl. Waarschijnlijk afgestoken tijdens de jaarwisseling op het vaste land en uiteindelijk via de stroming van een rivier in zee terecht gekomen.
|
|
Parafine
Deze waxachtige stof wordt vaak gevonden op het strand. Het heeft een witte of licht bruine kleur. Ladingresten die worden weggespoeld uit tanks zijn een blijvend probleem op stranden langs de Noordzee. Bij bijna de helft van strandafvaltellingen wordt er paraffine gevonden. Vogels zien het aan voor voedsel maar kunnen het niet verteren. Of het beschadigd hun verendek. Bovendien zijn de schoonmaakkosten voor resten die aanspoelen op het strand aanzienlijk. Stichting De Noordzee pleit voor verbod op lozingen van parafine op zee. |
In augustus organiseert Stichting De Noordzee weer een grote Beach Cleanup. Help jij mee met het plasticvrij maken van de Nederlandse kust? Schrijf je nu in voor een etappe!
* Wanneer plastic in het milieu (in het water, in de lucht of op het land) terechtkomt in de vorm van macro-, micro- of zelfs nano-plastics, wordt dit ‘plastic lekkage’ genoemd.