Een terugblik: de Boskalis Beach Cleanup Tour van 2021 - Stichting De Noordzee

Recordaantal vrijwilligers

BBCT2021 Z11 Kijkduin door Lize Kraan (79)
Beeld door: Lize Kraan

Maar liefst 2.873 mensen, een recordaantal vrijwilligers, kwamen deze zomer door weer en wind en van heinde en verre naar het strand om zich in te zetten voor een schone en gezonde zee. Zij zijn het hart van de Tour. Het was fantastisch om te zien dat er, ondanks alle uitdagingen in 2020 en 2021, zo ontzettend veel mensen begaan zijn met onze Nederlandse natuur en in het bijzonder ons grootse natuurgebied: onze prachtige Noordzee. Dankzij hen komt bijna 5.000 kilo afval nooit meer in zee terecht. Ook werden er 57.772 peuken, die samen meer dan 400.000 liter zeewater kunnen vervuilen, opgeraapt, waardoor we het peukenprobleem op de stranden weer goed op de kaart konden zetten.

Korte aanloop, dikke pluim

In 2020 kon de Tour helaas niet doorgaan door corona. Ook dit jaar was het lang onzeker of de Tour door zou kunnen gaan. Pas twee maanden voor de start konden we de knoop doorhakken en beginnen met de daadwerkelijke organisatie van de Tour. En dat terwijl we in normale jaren de Tour al in januari in de steigers zetten. Dit betekende dan ook een grote druk op ons team om in korte tijd een veilige, leuke en inspirerende Tour neer te zetten. En dat is gelukt: gemiddeld gaven deelnemers ons in de afsluitende enquête een 8.25! Dat maakt mij trots, en ik heb alweer zin om volgend jaar weer een mooie Tour te organiseren.

Alleen samen zorgen we voor een schone zee

BBCT2021 Z14 Katwijk door Jaap Lotstra (6)
Beeld door: Jaap Lotstra

Onze partners waren dit jaar echt onmisbaar. Zij maakten, ook in voor hen moeilijke tijden, de Tour financieel en in natura mogelijk. Om de Tour coronaproof uit te kunnen voeren stapten we af van het concept ‘van A naar B lopen en teruggebracht worden met de bus’. In plaats daarvan zetten we op elke locatie een Noordzeekraam neer. Hoe blij we ook waren dat de Tour juist dankzij het nieuwe format door kon gaan, het was ook flink wennen en aanpassen. We hebben veel geleerd: enerzijds dingen die bijzonder leuk waren en goed gingen – zoals dat er dit jaar veel mensen spontaan ‘aanwaaiden’, en anderzijds dingen die we de komende jaren toch anders willen doen – we hebben het groepsgevoel allemaal gemist.

Vooruitkijken

Ik kan met trots laten weten dat er al partners hebben toegezegd om de Tour 2022 weer te ondersteunen. In willekeurige volgorde zijn dat: Boskalis, Fonds1818, Avanade, de Europese Commissie en het Europees Parlement. Dat is fantastisch nieuws, want het blijft ongelooflijk belangrijk om onze kustlijn op te ruimen en aandacht te vragen voor het afvalprobleem en de oplossingen. Dit soort aandacht heeft onder andere al geleid tot de enorme toename van gemeentes met een verbod op ballonoplatingen, de uitbreiding van statiegeld op kleine flesjes en blik en de Europese richtlijn voor minder wegwerpplastic in zee. We weten dat zulk beleid leidt tot minder afval op het strand. Laten we hopen dat de Tour in de toekomst niet meer nodig is! Maar eerst: tot volgend jaar?

Boskalis Beach Cleanup Tour

Waarom wij tijdens de Beach Cleanup Tour samen de hele Noordzeekust opruimen

Sebastiaan Verkade

Sebastiaan Verkade

Senior Projectleider Beach Cleanup Tour

Mijn moeder keek altijd naar de bloemen en mijn vader naar de vogels. Ik denk dat dat ertoe geleid heeft dat ik bioloog ben geworden. Toen …
Profielpagina