Eerlijke bankwijzer: Banken blind voor risico's scheepssloop - Stichting De Noordzee

Nederlandse banken investeren indirect in ‘beaching’ van schepen op de stranden van India, Bangladesh en Pakistan. Dit is één van de conclusies van een onderzoek voor de eerlijke bankwijzer, die vandaag werd gepubliceerd. Positief is dat volgens het persbericht een aantal banken, waaronder ING en de Rabobank, heeft gemeld recycling van schepen mee te gaan nemen binnen de afspraken voor financiering van rederijen. Zie hier de uitzending van Nieuwsuur hierover van 15 november.
Stichting De Noordzee heeft achter de schermen meegewerkt aan dit onderzoek door inzicht te verschaffen in de wereld van scheepsrecycling en data aan te leveren over de schepen die de afgelopen jaren op de stranden van Zuidoost Azië zijn beland.
Om te komen tot schone scheepvaart moet de hele keten onder de loep worden genomen, van bouw tot sloop. Banken kunnen, net als ladingeigenaren, een belangrijke rol spelen in de verduurzaming van de zeescheepvaart als zij milieucriteria hanteren bij het contracteren van rederijen. De klant is immers koning en ‘money talks’.
PERSBERICHT Banken blind voor risico’s scheepssloop
Praktijkonderzoek scheepsslopen EB rapport 121115