Erwin Coolen aangesteld als Programmadirecteur Windparken en Natuur - Stichting De Noordzee

Natuur & Milieu en Stichting De Noordzee hebben Erwin Coolen (50) aangesteld als programmadirecteur Windparken en Natuur. Vanaf 15 augustus gaat Coolen leiding geven aan het innovatieve programma Rijke Noordzee, waarin de mogelijkheden voor energieopwekking en natuurontwikkeling worden gecombineerd. Met als beoogd resultaat: een wetenschappelijke blauwdruk voor natuurversterking binnen windmolenparken wereldwijd.

Coolen heeft binnen de windsector voor diverse organisaties gewerkt. Coolen was vice-president bij Vestas, waar hij tot 2005 verantwoordelijk was voor offshore-wind in Centraal Europa. Daarna werd hij actief op de Nederlandse windmarkt. Coolen is oprichter van OutSmart, onafhankelijk beheerder van offshore windparken. Recent richtte hij het innovatiebureau ECHT op. Daarnaast houdt hij zich bezig met educatie en onderzoek naar windenergie, onder andere voor de Hoge School Arnhem en Nijmegen.

Gouden kans 
Coolen: ‘De afgelopen jaren heeft de offshore windsector zich in een heel rap tempo ontwikkeld tot een volwassen sector. Binnen vijf jaar leveren de windmolens op de Noordzee energie op voor vijf miljoen huishoudens. De sector is nu klaar voor nieuwe kansen en uitdagingen. Natuurontwikkeling binnen windmolenparken is voor mij de ‘gouden’ kans. Een kans die je zowel als windsector, als natuurorganisaties en als overheid, met beide handen wilt grijpen. Na vijfentwintig jaar in de windsector te hebben gewerkt, vind ik het fantastisch dat ik me nu mag gaan focussen op het onbenut potentieel van de molens: windmolenparken als kraamkamers van onderwaternatuur.’

Ondernemer op zee
Stichting De Noordzee en Natuur & Milieu zijn verheugd over zijn aantreden. ‘Rijke Noordzee is een programma dat partijen samen brengt: offshore bedrijven, natuurorganisaties, overheid en wetenschappelijke instituten. Daar past een ondernemer bij, een innovator in hart en ziel, die tegelijkertijd verschillende werelden weet te overbruggen. Erwin heeft daarvoor de juiste ervaring in huis. We zijn blij dat hij aan boord is om dit innovatieve programma in goede banen te leiden en met ons te werken aan herstel van de prachtige Noordzeenatuur.’ Coolen blijft als medeoprichter betrokken bij ECHT.

Rijke Noordzee
Ooit was 20 procent van de Noordzeebodem bezaaid met oesterbanken. Inmiddels is de biodiversiteit van Nederlands grootste natuurgebied afgenomen en zijn nagenoeg alle natuurlijke riffen verdwenen. Om die riffen terug te brengen, is actief ingrijpen noodzakelijk. Omdat er binnen windmolenparken niet over de bodem mag worden gevist, kunnen ze uitstekend fungeren als kraamkamer voor onderwaternatuur. Het programma Rijke Noordzee onderzoekt de mogelijkheden voor natuurontwikkeling, onder andere door het plaatsen van kunstriffen met schelpdieren en het ontwikkelen van een wetenschappelijke aanpak. De Rijke Noordzee is mogelijk door een bijdrage van 8,5 miljoen uit het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij.