Etappe 1: Swingend het strand opruimen - Stichting De Noordzee

20140801 Beach Cleanup Tour-0012We zijn weer van start! Na maandenlang ploeteren op een stoffig kantoor, mogen we nu een maand lang genieten van de zon, Noordzee en strand. Niet achterovergeleund op een strandstoel inclusief drankje met parasolletje, nee, het wordt de hele maand augustus hard werken. Want 350 kilometer strand schoonmaken is een serieuze klus. Maar de eerste etappe is een feit. En wat voor één!

 

Géén ballonoplating

20140801 Beach Cleanup Tour-0018We zijn onze 31-daagse opruimtour net als vorig jaar weer gestart in Cadzand. Oké, het is en blijft een uithoek van het land, maar wat zijn de stranden mooi en de Zeeuwen gastvrij (Moio Beach, bedankt!). We hadden vandaag een swingende primeur van dé toursong ‘Ruim ’t op’, door huisband De Troepies.  Eén keer luisteren en de cd speelt zich de rest van de dag in je hoofd af, gegarandeerd. Bij een feestelijke opening hoort natuurlijk een ballonoplating! Maar dan wel duurzaam… Megagrote bellen blazen was onze oplossing.

Een slippertje met condoom

20140801 Beach Cleanup Tour-0057En ja, het is hier in Zeeland heel schoon. Maar wat is schoon? Op 7 kilometer strand hebben we toch 23 kilo afval verzameld. En dan met name allemaal kleine stukjes afval, want de grote stukken afval zijn met de beach cleaners opgeruimd. We vonden veel zeemeerminnentranen. Nee, geen haaientanden, die lagen er ongetwijfeld ook. Maar kleine gekleurde plastic bolletjes, de grondstof voor plastics. Het meest aparte item was wel een ‘wangslijm stick’ om DNA af te nemen. Of het plastic konijntje? Alhoewel, de nepnagel…of die ene slipper (waar is de andere?). Oh en een condoom (niet opengemaakt).

100 meter afval tellen

20140801 Beach Cleanup Tour-0083Nog even for the record: we zijn vandaag met 25 deelnemers etappe 1 gestart. Bij de 100-meter telling hebben we 322 stuks afval verzameld. Waarbij de kleine stukjes plastic op één stonden (124 stuks), gevolgd door touwen en netten (54 stuks), peuken (43 stuks), doppen (30 stuks) en snoep- en snack verpakkingen. Opvallend feitje: op het toeristen strand was toch ook veel aangespoeld afval te vinden, namelijk de stukjes touw en de plastic pellets. Op naar etappe 2! Door: Marchien de Ruiter