Etappe 10: Ontspanning op de Zandmotor - Stichting De Noordzee

The Coast Beach House bij Monster is een vrij nieuw, ruim en luxe opgezet strandpaviljoen waar meditatieve muziek draaide. Het was bewolkt en waaide een beetje.. Er was bijna niemand op het uitgestrekte strand. Wat een rust.. Een groot contrast na de warme dagen in het weekend, en deze afwisseling werd met open armen ontvangen. Rond kwart voor 10 werd het drukker, de deelnemers kwamen een voor een binnen en het hield niet op. Ook vandaag een grotere groep dan verwacht, wel 74 mensen in totaal! Ontzettend leuk, zo’n opkomst!

Wat bijzonder is aan deze Beach Cleanup Tour, is dat het langs de hele Nederlandse kust loopt. Elke dag is daarom anders. Deelnemers, maar ook de teamleden van Stichting De Noordzee zien zo nieuwe plekken aan de kust. Toeristische stranden, natuurgebieden, smalle stranden, uitgestrekte stranden, drukke stranden en verlaten stranden.

Vandaag liepen we over de Zandmotor, een groot ambitieus project van Rijkswaterstaat uitgevoerd door onze hoofdsponsor Boskalis. Ruim 20 miljoen kuub zand is opgespoten aan het strand bij Ter Heijde. Door de werking van de wind, de golven en de zeestroming verspreidt het zand geleidelijk langs de kust. Op die manier wil Rijkswaterstaat de kustlijn op een natuurlijke manier in stand houden.

Iedereen kon over de breedte van het uitgestrekte strand aan de slag en tegelijkertijd lekker uitwaaien. Vanwege zandsuppletie dieper uit zee, liggen er hele oude botten op strand van o.a. mammoeten en herten. Een aantal mensen heeft inderdaad botten gevonden! Na de Zandmotor hebben we geluncht en kwamen daarna op een toeristisch strand. Een heel ander soort strand. Er lag hier een stuk minder afval doordat de gemeente het strand hier in de zomer schoonhoudt. 

Rond 15.00 uur kwamen we ontspannen aan bij Beach Club People. Johan Molenkamp van de gemeente Kijkduin ontving ons enthousiast en we kregen een ijsje en een drankje van het strandpaviljoen. Toen brak ook het zonnetje nog door! Nog even lekker ontspannen.

Bedankt alle deelnemers voor jullie enthousiaste deelname en in het speciaal alle kinderen die zo goed meegeholpen hebben!

De buit: 251 kilo.

Rare vondsten: een paaskuikentje, een motorfiets RAP-bordje uit de jaren ’60 (zie het gele bordje boven het voorwiel op de foto), onderzoeksnetjes en een rode strik!