Etappe 11: Van Scheveningen naar Wassenaar gewaaid - Stichting De Noordzee

Etappe 11 (10)In het kleine, gezellige onderkomen van Surfles.nl in Scheveningen begon vandaag onze etappe. Netjes hadden we de deelnemerslijsten, folders, snacks van de Plus supermarkt en verkoopwaar (waaronder MyBeach armbandjes van vistouw) uitgestald op de tafel. Buiten stond de koffie klaar, dankzij strandpaviljoen Wij. Binnen no time was het een – gezellige –  chaos, want 100 gedreven opruimers wilden zich graag inschrijven voor de etappe.

Oogkleppen op Het startschot was nog niet gegeven of een deel van de fanatiekelingen was al bijna bij de Pier van Scheveningen, zo’n 2 kilometer verderop. Daar houden wij Etappe 11 (2)van. Want ja, het strand moet goed schoongemaakt worden, maar met 10 kilometer voor de boeg moet de vaart er ook in blijven. Best lastig, want als je blik eenmaal op opruimen staat, probeer dan maar eens wat te laten liggen… Toch raadden en raden we alle deelnemers aan om in een rechte lijn te blijven lopen, want als je steeds uitwijkt naar links of rechts, heb je zo 50 kilometer in de voeten/schoenen zitten, in plaats van 10. Je moet dus eigenlijk met oogkleppen op lopen.

Tientallen krabben verst(r)ikt En tegelijkertijd moet je op zo’n dag ook om je heen kijken en genieten van de Etappe 11 (4)prachtige omgeving. Het grootste gedeelte tussen Scheveningen en Wassenaar bestaat uit afgelegen strand, kilometers weg van de meer drukkere toeristenstranden. De Noordzee was ruig vandaag,  dus prachtig om naar te kijken. En als je dat doet, valt je oog vanzelf wel weer op een stuk afval… Zo vonden we vandaag een groot visnet in de branding, met nog meer stukken net en touw erin, een hoop afval en helaas ook tientallen (Noordzee)krabben. Een aantal deelnemers is gewapend met mes achtergebleven om deze geschaarde jongens los te maken. Een ingewikkelde klus, zie foto.

Pluim Etappe 11 (6)Zo’n etappe is een ware test: wie is er bestand tegen harde wind (mee gelukkig), oneindig veel afval en 10 kilometer door het zand lopen? Uiteraard zijn we ook heel blij met alle hulp van mensen die een gedeelte meelopen, onze picknick op het strand bij het Zwarte Pad was vandaag de geschikte (en enige) afhaakmogelijkheid voor een aantal deelnemers. Maar de 30 mensen die helemaal mee gelopen zijn naar Wassenaar, verdienen wel een extra grote pluim! Vandaag in de vorm van een 50% kortingskaart voor Sealife voor 4 personen.

600 kilo afval En waar dit allemaal goed voor is? Vandaag in ieder geval voor: ruim 600 kilo Etappe 11afval, het leven van tientallen Noordzee(krabben), de conditie van een hele hoop mensen én daarbij de geestelijke gesteldheid. Want compleet uitgewaaid zijn we vandaag allemaal.

Door: Marchien de Ruiter Bekijk meer foto’s van etappe 11