Etappe 12: Een heleboel 'zeesterren' tussen Wassenaar en Noordwijk - Stichting De Noordzee

IMG_8753 (2) (640x426)‘Bingo!’ werd er vandaag voortdurend tijdens het opruimen geroepen. Voor de kleintjes hebben we een speciale afvalbingo gemaakt: verzamel je als eerste 8 verschillende afvalitems, dan win je een prijs. ‘Een halve zool, geldt dat ook als schoen?’ ‘Ik heb een drankverpakking gevonden! Althans, het dopje ervan…’ Niet alleen de kinderen deden enthousiast mee, er waren ook een paar volwassen fanatiekelingen. Want ja, zo’n haaienshirt of mini-potvis van het Wereld Natuur Fonds is toch leuk om mee naar huis te nemen!

Bertha

IMG_8714 (640x409)De etappe vandaag was niet voor watjes. Het was gelukkig droog en de zon kwam regelmatig door. En gelukkig stond Bertha de goede kant op, maar 10 kilometer afval rapen met windkracht 6 is best uitdagend. Probeer maar eens met een grijper een stukje plastic in een woest bewegende afvalzak te krijgen. Zelfs met behulp van een afvalzakhouder is het geen makkie, want één gemene windvlaag en je bent je afval net zo snel weer kwijt.  Gelukkig mochten we halverwege bij strandpaviljoen Willy Zuid in Katwijk picknicken op het beschutte terras, even wind- en zandkorrelvrij een broodje eten. De diehards die meeliepen tot het einde, zijn nu overigens nog te herkennen aan de strak naar voren gewaaide coupe.

Seastars 

IMG_8748 (2) (640x427)We zeggen het iedere ochtend weer, we zijn echt blij met iedere vrijwilliger die ons komt helpen! Je wordt als deelnemer ook nooit teleurgesteld: het strand biedt eenieder afval-garantie. Hoe meer mensen, hoe meer we kunnen opruimen, maar ook hoe gezelliger de dag. Zo waren er vandaag een aantal Seastars van het Wereld Natuur Fonds. In de ochtend vertelden zij meer over de oceanen en het belang van het beschermen hiervan. Wist je dat er ooit reuze blauwvin tonijnen in onze Noordzee zwommen? Eigenlijk waren alle deelnemers vandaag echte (Noord)zeesterren! Zoals de twee kinderen die helemaal tot het einde meegegaan zijn, of de mensen die tijdens hun vakantie aan de Noordzee besloten een dagje mee te helpen. 

1270 kcal

IMG_8719 (2) (640x427)We vonden vandaag vooral heel veel klein spul, kleine stukjes plastic, peuken, glasscherven. 405 kilo in totaal, kun je nagaan hoe vaak dat bukken was! Zo ben je niet alleen goed bezig voor de zee, maar ook voor jezelf. Om precies te zijn: ruim tien kilometer strand schoonmaken is goed voor het verbranden van 1270 kcal, zo bleek vandaag uit de stappenteller van één van de deelnemers. Door: Marchien de Ruiter