Etappe 12: ‘’Ga naar de zee om ons te zoeken!’’ - Stichting De Noordzee

Om 07:30 uur gaat de wekker in Stayokay Den Haag op kamer nummer 112. De kamer die 4 nachten is bezet door teamleden van de Boskalis Beach Cleanup Tour. Algemene schade: 2 stapelbedden vol met zand, 3 haarborstels vol met verwoekerde strandharen, een tandenborstel die kwijt is en dan nog handdoeken die vol zitten met zonnebrandcrème. Na een heerlijke douche staat er voor het laatst een heerlijk ontbijt in de Stayokay op ons te wachten. We staan om 08:00 uur in de rij bij het koffieapparaat, want dat is nodig om echt wakker te worden. 

Ik zie niet dus je kunt gassen!
Rond 08:15 uur leveren we onze dekbedden in bij de receptie en gaan we op weg naar onze startlocatie in Wassenaar. De bus staat volgepakt met pakjes appelsap, chips, afvalzakken, turflijsten, promotiemateriaal en wat nog meer. In Den Haag was het hierdoor met rijden goed uitkijken op rotondes, er kwamen kreten voorbij als ‘’nee geen fietser’’, ‘’ja je kan’’ en ‘’ik zie niets dus je kunt gassen’’. 

Taakverdeling Team de Noordzee
Rond 09:00 uur komen we veilig aan bij paviljoen De Zeester. Hier zorgen we ervoor dat de elektrische strandkar klaar is voor de dag, de inschrijftafel wordt ingericht, de presentatie wordt voorbereid en we bespreken met alle teamleden elkaars taken. De etappe coördinator zorgt voor de presentatie, zorgt ervoor dat alles soepel verloopt, is het aanspreekpunt voor de pers en bij vragen van zowel teamleden als deelnemers kunnen we bij deze persoon terecht. De andere teamleden hebben taken als: de groep bij elkaar houden, foto’s en films maken, ervoor zorgen dat deelnemers op tijd hun afval kwijt kunnen, nieuwe zakken krijgen, afvaltelling uitzetten en natuurlijk dat deelnemers genoeg drinken en smeren tijdens warme dagen. 

Lekkerste lunch van de hele maand
Na een lekkere kop koffie of thee van het paviljoen gaan we samen met de deelnemers richting het strand. Bepakt met petjes, zonnebrillen, drinken en snacks gaan we met zijn allen enthousiast van start na de groepsfoto. Van Wassenaar naar Noordwijk is ongeveer tien kilometer. Tien kilometer lopen over het strand, en dan ook nog afval opruimen… Respect voor de deelnemers! Na enkele kilometers krijgen de deelnemers een lunch. Deze lunch wordt mogelijk gemaakt door Natuurcentrum Katwijk, strandpaviljoen Het Strand en de bakker van Manen. De deelnemers genieten van de heerlijke lunch en laden zich op voor de volgende kilometers. 

Verbreken we het record?
Tijdens de afvaltelling vinden de deelnemers 2,3 kilo afval. Deelnemers vragen ons vaak waar we het meeste afval vinden, hoeveel kilo we vandaag gaan ophalen en of we het record van vorig jaar gaan verbreken. Deze vragen zijn moeilijk te beantwoorden, het is afhankelijk van zoveel factoren. Soms is er net een storm geweest waardoor je grote visnetten en touwen vindt, dan gaan de kilo’s sneller omhoog dan wanneer je veel kleine stukjes plastic vindt. Ook ligt het eraan of er op het stuk veel badgasten komen of juist niet. En waarom we het afval tellen? Die vraag beantwoorden we steevast met ‘’Als we kunnen monitoren wat we vinden, hoeveel en waar, dan kan het probleem heel gericht bij de bron worden aangepakt’’. 

Meest bijzondere item van de dag
Langzaam druppelen de deelnemers binnen bij Take2 in Noordwijk. Hier krijgen we allemaal een verdiend ijsje, leveren de deelnemers bijzondere items in en wachten ze af hoeveel kilo afval ze hebben opgeraapt. Er zijn heel veel bijzondere items ingeleverd. Eén deelnemer zegt: ‘’Elk stukje afval op het strand is bijzonder want het hoort er niet’’ en daar heeft ze volkomen gelijk in. Toch is er wel een héél bijzonder item gevonden door Anna Leever, namelijk een briefje met de tekst: ‘’Ga naar de zee om ons te zoeken!!!’’. Na een dag stevig doorlopen en afval opruimen wil je dan toch weten hoeveel het uiteindelijk is. De ene deelnemer schat het te laag in terwijl de andere deelnemer aardig in de buurt komt. In totaal hebben we deze etappe 183 kilo afval opgeruimd. Dank aan alle deelnemers!

 

 

 

Door: Marije Wassink, teamlid