Etappe 14: Scheepsafval, cijfers en een mooie dag - Stichting De Noordzee

20140814_103538Onder het genot van de zon en een licht briesje trokken de deelnemers van de Boskalis Beach Clean Up Tour van Stichting De Noordzee vandaag van strand Langevelderslag naar Zandvoort. Een leuke gevarieerde groep van zo’n 35 mensen, waaronder weer veel kinderen.

In de ochtend werd een baby zeehondje (een huiler) op het strand gevonden, die werd opgehaald door de EHBZ (Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren). Aan het einde van elke etappe wordt al het afval, dat van het strand is verzameld, gewogen en afgegeven bij een strandpaviljoen. Naast de totale hoeveelheid afval, is Stichting De Noordzee ook geïnteresseerd in het soort afval dat verzameld wordt. Wat vinden we nou het meest? Lege blikjes, sigarettenpeuken, of toch stukjes piepschuim? Dankzij onderzoek dat Stichting De Noordzee al tien jaar lang uitvoert, weten we dat op stranden waar weinig toeristen komen, kleine touwtjes en netten en plastic stukjes het meest worden gevonden. Op stranden waar veel toeristen komen, worden naast touwen, netten en plastic stukjes, ook erg veel sigarettenpeuken, lollystokjes en snoepwikkels gevonden.

20140814_110134

Als we weten wat er op de stranden ligt, kunnen we heel doelgericht de bron van het afval aanpakken: visserij, industrie, maar ook de toeristen! Tijdens de Beach Cleanup wordt daarom een groot onderzoek uitgevoerd naar de hoeveelheden en soorten afval op het strand. Omdat het niet mogelijk is om van alle 350 kilometer van de Noordzeekust te registreren wat voor afval er ligt, wordt er elke dag een afvaltelling gehouden over 50 of 100 meter strand, afhankelijk van het aantal deelnemers. Op deze manier dragen de deelnemers bij aan onderzoek dat het wereldwijde afvalprobleem en de Plastic Soup helpt te verminderen.20140814_140109

De afvaltelling van vandaag werd gehouden op een afgelegen strand, waar over 50 meter 50 afvalitems werden gevonden. Hiervan waren er 15 plastic stukjes, 9 touwen en netten kleiner dan 50 cm, 5 stukjes piepschuim, en 5 doppen. Het gewicht van de 50 stuks afval bedroeg 1,5 kg. Dit lijkt misschien weinig, maar vergeet niet dat er op dit strand weinig mensen komen en gewoon prullenbakken staan. Het meeste afval op dit strand is dan ook aangespoeld vanuit zee. Bij aankomst in Zandvoort eerst nog een laatste stop bij Paviljoen Paal 69, waar we een heerlijk ijsje aangeboden kregen. Daarna het laatste stuk over het strand van Zandvoort. De hele dag leverde nog een paar aparte vondsten op: delen van surfplanken, een dik touw omwikkeld met prikkeldraad, en een metalen vliegtuigonderdeel uit de Tweede Wereldoorlog! In totaal is vandaag 370 kg aan afval opgehaald.20140814_162934

Met een grote groep (én weer veel kinderen, pluim!) kwamen we bij de eindlocatie Thalassa aan. Hier konden de deelnemers nog genieten van een drankje en een hapje (gesponsord door Thalassa). Thalassa is ook een MyBeach-locatie en biedt een divers programma aan strandactiviteiten voor o.a. kinderpartijtjes en vrijgezellenfeesten via Strandactief. Zo reed piraat Bram de hele dag met een flinke wagen met ons mee en vertelde hij ons leuke verhalen over strandvondsten, bedankt Bram!