Etappe 14: Trash hunten richting Zandvoort - Stichting De Noordzee

Na een zware nacht vol regen en onweer begon de veertiende etappe van de Boskalis Beach Cleanup Tour bij strandrestaurant Nederzandt. Noordzeehelden, de Plastic Soup Foundation, naaktrecreanten opgeroepen door de NFN, en alle overige belanghebbende vrijwilligers – waaronder ikzelf – verzamelden zich op het terras en in de afgehuurde ruimte van de strandtent. Hier werden hoedjes, zonnebrillen, appels, koeken en sapjes uitgedeeld. De opkomst was fantastisch, meer dan 100 vrijwilligers waren aanwezig. Etappecoördinator Marijn gaf het startsein van de dag met een presentatie over de oorzaak van de vervuiling en het doel van de dag. Daarna volgde een presentatie van de Plastic Soup Foundation over de onlangs geïntroduceerde Trash Hunting-applicatie. Via deze app kan men foto’s maken van al het afval, waarmee de vervuiling van Nederland in kaart wordt gebracht. En wat denk je wat de grootste vervuiler is??? Maar liefst 10,6% van het getrash hunted afval in Nederland bestaat uit Red Bull blikjes.

 

Maar goed, we waren bezig met de etappe van vandaag. Alle vrijwilligers verzamelden zich op het strand, waar de Noordzeehelden zorgden voor een wave van alle vrijwilligers met hun nog lege afvalzakken. Mooi om te zien hoe al deze mensen iets willen bijdragen aan een schone Noordzee. Ikzelf startte de etappe met vol goede moed om zoveel mogelijk afval te verzamelen, maar eerst ben ik op zoek gegaan naar een aantal gezellige lotgenoten. Dit duurde niet lang, al gauw kwam ik een groepje met leuke dames tegen. Ik was benieuwd naar hun verhaal en vroeg ze waarom zij deze dag mee liepen. Daarop vertelden ze dat ze jaarlijks twee werkdagen van hun werkgever mogen besteden aan een goed doel, en een van deze dagen wilden zij graag besteden aan de Beach Clean Up Tour. Goed om te horen dat er bedrijven zijn met zulke initiatieven.

De reis vervolgde haar weg en de magen begonnen te rommelen, dus het werd tijd om een schoon en droog plekje op te zoeken voor de picknick. Samen met de dames heb ik lekker zitten smullen op een stukje vuilniszak dat nog leeg was. Een paar meter verderop was een van de Noordzeehelden bezig met een stukje bewegende meditatie. Ik heb Google er even op nageslagen en volgens mij was het Tai Chi, een weg van levenslust dat oorspronkelijk uit China komt. Het zag er in ieder geval erg indrukwekkend uit.

 

Weer een aantal kilometers, goed gevulde vuilniszakken en uitgeputte vrijwilligers verder, kwamen we aan bij Strandpaviljoen Paal 69, de eindlocatie van de etappe. De jacht op de toiletten was begonnen, de blazen werden geleegd en er werd voldaan genoten van een ijskoud drankje in het heerlijke zonnetje. We hebben het gedaan , weer een stukje strand schoon, op naar de volgende etappe!