Etappe 15: extra hulp en extra aandacht voor microplastics - Stichting De Noordzee

IMG_5070We verzamelen in strandpaviljoen Deining, 1 van de 5 MyBeach paviljoens in Castricum. Naast de 36 deelnemers, helpen ook nog eens 25 kinderen van Surfschool Castricum mee door ’s middags zelf een afvaltelling te doen.
Na de instructies door Eelco vertelt Hans van Weenen, onderzoeker en inwoner van Castricum, over de microplastics op het strand en in de zee. Veertig jaar geleden vind hij op het strand kleine plastic korreltjes en later tijdens zijn studie deed hij hier onderzoek naar. Hij kwam tot de ontdekking dat overal ter wereld op stranden zogenaamde pellets – grondstof voor de plastic industrie – werden gevonden . Tegenwoordig staan deze korreltjes ook bekend als Mermaid Tears. Vandaag nemen we daarom ook een paar speciale monsters om later door de VU in het lab te laten testen.
De 100 meter telling gebeurde in de stromende regen en leverde 735 stuks afval op. De kinderen van de surfschool gebruikten de Strandscanner bij hun telling en vonden daarbij 1000 stukjes afval.IMG_5053
Tegen die tijd waren wij met nog een flink aantal deelnemers al een eind richting het noorden. Gelukkig werd het weer steeds beter. Bij de tussenstop een stukje voor Egmond stond de teller op 230 kg – afgezien van een heel groot visnet en een pallet. Bij Egmond vindt ongeveer de helft van de deelnemers het mooi geweest voor vandaag. Wij bedanken ze natuurlijk voor hun enorme inzet, onder lastige omstandigheden met flinke regen en behoorlijk wat wind. Onze strandkar is overigens al eerder omgekeerd. De Gemeente Bergen staat namelijk overdag geen voertuigen toe op het strand in verband met veiligheid. Begrijpelijk, maar dat betekent dat we de rest van de tocht minder makkelijk afval kunnen verzamelen.
Eind van de middag, eigenlijk meer begin van de avond komen we in Bergen aan, niet ons einddoel van de dag, maar wel voldaan. Totaal hebben we 320 kg vuil geruimd. Alle deelnemers bedankt!