Etappe 15. "Hyenakeutels op het nieuwste strand van Nederland" - Stichting De Noordzee

Het is donkerbruin, ca 5 cm in doorsnede en rond maar aan twee zijden iets afgeplat. Zou dit een versteende hyenakeutel zijn?

De Noordzee was niet altijd een zee. Eens liepen er mammoeten, sabeltandtijgers en hyena’s door oerbossen met reuzenvarens en ander groen. Het bewijs hiervan vind je alleen op de stranden van de Maasvlakte. Dit nieuwste stukje Nederland is gemaakt door het opspuiten van zand uit diepere bodemlagen. Tussen dit zand zitten fossielen uit de oertijd, zoals stukken versteend mammoetbot en versteende hyenakeutels! Als je een foto maakt kun je ze uploaden op www.oervondstchecker.nl en door een fossielenexpert laten beoordelen. Mijn ‘hyenakeutels’ bleken stukken limoniet te zijn. Dat is ijzerhoudend gesteente uit dezelfde tijdperiode (-5.000 tot -120.000 v C). Minder spectaculair, maar toch bijzonder.

Het strand zag er verder redelijk schoon uit, maar we vonden wel opvallend veel jerrycans en resten van happymeal ballonnen. Het resultaat: mijn rugzak vol stenen en 520 kilo afval van het strand.

– Tekst: Merijn Hougee –