Etappe 15: Wie vindt er naast afval ook een leuke match? - Stichting De Noordzee

Zaterdag 15 augustus. Eén van de spannendste dagen van de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee. Niet zozeer vanwege het weer, een VIP of iets dergelijks, maar vanwege de allereerste vrijgezellen etappe in de geschiedenis van de Tour, georganiseerd in samenwerking met e-Matching. Honderden vrijgezellen dames en heren gaven zich op in de hoop om naast afval ook een leuke match te vinden.

 

De uiteindelijke opkomst lag op 275. Een prachtig aantal om het strand vanaf paviljoen Thalassa in Zandvoort aan Zee tot Beach Inn in IJmuiden schoon te maken. Beide paviljoens maken zich sterk voor schone stranden en zeeën en ondersteunen Stichting De Noordzee in woord en daad! Een groot deel van de deelnemers kreeg de vrijgezellen stickers opgeplakt en het matchen kon beginnen.

 

Strandgangers keken verbaasd op toen de 275 deelnemers, van jong tot oud, diverse wagens en de ‘Noorzeehelden’ van What Is Happening Here langskwamen met knijpers, handschoenen en vuilniszakken. Heel goed natuurlijk want hierdoor was Stichting De Noordzee zichtbaar en in staat om mensen te vertellen wat we hier precies doen. Want we ruimen niet alleen op, maar vragen ook aandacht voor de ‘plastic soep’! Halverwege de etappe op het strand van Bloemendaal werden de deelnemers opgewacht door  wethouder Jur Botter met koek en sap voor alle vrijgezellen en niet-vrijgezellen.

 

De uiteindelijke score van de dag is 975kg verzameld afval. Dat lijkt weinig, maar als je bedenkt dat tijdens het zomerseizoen de stranden bijna dagelijks worden schoongemaakt door grote machines, is dit eigenlijk erg veel. Een groot gedeelte van wat er gevonden werd bestond uit sigarettenpeuken en kleine stukjes plastic. En dan toch 975kg, kun je nagaan… Maar niet alleen dat werd er gevonden. Minimaal 1 koppel vond elkaar, en dat is misschien wel het mooiste bericht van de dag.

 

Mocht je je ervaringen willen delen, heb je je e-Match gevonden tijdens de vrijgezellen etappe, vertel je verhaal aan ons en wij plaatsen het.

 

Door: Sebastiaan Verkade