Etappe 16: Alle doppen verzamelen! Voor de Plastic Soup Surfer - Stichting De Noordzee

20140816 Beach Cleanup Tour-0033 (640x427)Wederom 100 mensen verzamelden zich vanmorgen bij strandpaviljoen Timboektoe in Velsen-Noord, waaronder een aantal Nudgers en onze ambassadeur Egbert-Jan Weeber die ook flink van opruimen weet. We hadden een flinke wandeling voor de boeg van +/- 12 kilometer, dus na een kop koffie, een praatje en groepsfoto, gingen we vlot van start. Helaas was het tempo er al gauw uit, want in plaats van over een strand, leek het er af en toe meer op alsof we over een afvalberg liepen.

20140816 Beach Cleanup Tour-0005 (640x427)Alle doppen verzamelen!

Over de eerste drie kilometer, tot aan onze lunchstop, deden we zeker 2 uur. Het resultaat? 857 kilo afval, een bizar getal. Op dit stuk strand tussen Velsen-Noord en Wijk aan Zee ligt veel afval, deels vanwege zeestromingen waardoor afval uit zee juist hier terechtkomt, maar deels ook vanwege strandbezoekers die hier veel afval achterlaten (Waarom? Blijft de grote vraag).

Plastic Soup Surfer Merijn Tinga zal hier ‘blij’ mee zijn, want we hebben vandaag ongelofelijk veel doppen geraapt, voor het kunstwerk dat hij gaat maken. Na deze intensieve workout, waarbij er helaas ook de nodige regendruppels vielen, was de lunch in de Sun Sea Bar een welkome 20140816 Beach Cleanup Tour-0051 (640x427)beloning. Dankzij de gemeentes Velsen-Noord en Wijk aan Zee, stonden hier de broodjes inclusief kroketten klaar. Na de afvaltelling gingen we met een kleinere groep fanatieke opruimers verder voor het tweede, grootste deel van de etappe. 1257 kilo Hier hebben we met name heel veel afval uit zee gevonden, waaronder heel veel (kluwen) netten en touwen en jerrycans. Opvallend waren ook de vele ballontouwtjes, wel afkomstig van land. In totaal hebben we vandaag 1257 kilo afval opgehaald. Omgerekend komt dat neer op zo’n 100 kilo per kilometer strand… Je begrijpt dat de borrel en hapjes bij paviljoen Zoomers in Castricum extra goed smaakten.