Etappe 16. "De etappe waarop we het klein houden" - Stichting De Noordzee

Veel etappes van de Boskalis Beach Cleanup Tour trekken grote aantallen vrijwilligers. Zo lopen we in etappe 18 waarschijnlijk met 72 deelnemers op het strand en bij etappe 20 hebben zich zelfs rond de 100 vrijwilligers ingeschreven. Vanochtend staan er niet meer dan 18 mensen op ons lijstje. Maar die komen ook allemaal, ondanks de donkere luchten boven Huisduinen en een straffe windkracht 5.

Nederlanders zijn bikkels. Als ze zich ergens voor opgeven, zijn ze er. Weer of geen weer. Mooier kunnen we het voor onze deelnemers niet maken, makkelijker wel. We draaien de etappe om. Dus lopen met de wind in de rug, in plaats van tegen de wind vechten – met een klapperende afvalzak die er alles aan doet om je plastic-schatten vilein uit je zak te kiepen. Zó doen we het, dankzij de hulp van 1 deelnemer met een auto en Stichting Strandexploitatie Noordkop. Die rijden ons naar het beoogde eindpunt, waarna de hele groep met de wind in de rug, in totaal 262 kilo afval van het strand ruimt. Ruim 15 kilo per persoon!

Het is de etappe waarop we het klein houden. Een klein aantal deelnemers en kleine stukjes afval. Heel veel doppen vinden we, ballonenlintjes, parafine, kleine stukjes visnet, lollystokjes en wattenstaafjes. Met minder deelnemers ontstaat er een mooie sfeer: ‘wij zijn samen hier om wat aan dit probleem te doen.’ In linie achter elkaar door de vloedlijn gaan en al die rommel wegwerken werkt verslavend. Jammer dat het eindpunt in zicht komt. Het kleinste meisje blijft nog opruimen als ze haar laatste afvalzak bij ons al lang heeft ingeleverd. Een bikkel!

En dan kleurt de zon, die aan het einde van de dag tevoorschijn komt, de wolken teer roze, keert ieder huiswaarts en leggen alle deelnemers van etappe 16 zich met blozende wangen, een stijve rug en een goed gevoel te ruste.

– Tekst: Monique Beute –