Etappe 16: De Groenling, Strandexploitatie Noordkop en veel ballonnen - Stichting De Noordzee

IMG_5081Het regent vanmorgen niet! Heerlijk. Het is even zoeken in Petten naar de juiste plek om te starten. Maar gelukkig weten maar liefst 20 deelnemers ons te vinden, waardoor we met een ploeg van 23 man/vrouw/kind kunnen starten met de 100 meter telling van deze 16e etappe. Het resultaat was 706 items. Wederom met een top 3 van peuken, kleine plastic stukjes en snoepverpakkingen. Het afval dat we bij de meeste stranden met veel bezoekers tegenkomen.
Onder de deelnemers een grote afvaardiging van CNME De Groenling uit Schagen. Toen zij ons na een paar kilometer verlieten, namen ze op de terugweg meteen een stuk bos mee in hun afvalstruintocht. Super!
IMG_5080Al snel na ons vertrek richting het noorden komen we op minder druk bezochte stranden. Nu komen we opvallend veel ballonnen en ballonresten tegen. Soms alleen een touwtje, soms een complete set van touwtje, ventiel en ballon. De ellende die die dingen aan kunnen richten in zee, is iets waar je niet bij stil staat tijdens een feestelijke gelegenheid.
Medewerkers van Strandexploitatie Noordkop uit Den Helder komen ons begin van de middag tegemoet. Ze verlossen ons meteen van het tot dan verzamelde afval en maken onze kapotte grijpstokken. Dat noem ik nog eens service.
In totaal halen we 140 kilo afval van zo’n 10 km strand dat er op het oog heel schoon uit ziet.