Etappe 17. "Plastic Soup" - Stichting De Noordzee

Op deze winderige ochtend verzamelden 72 vrijwilligers in strandpaviljoen Royal in Hoek van Holland voor het lopen van een etappe van 7 kilometer. De dag begon met een presentatie van de Plastic Soup Surfer Merijn Tinga die uitleg gaf over zijn geweldige recordpoging; de oversteek van de Noordzee naar Engeland op een kitesurfboard gemaakt van petflessen.

De Plastic Soup Foundation hielp ons deze etappe met het wegen van het afval en het besturen van onze kar. Vol enthousiasme begonnen we met het opruimen van alle sigarettenfilters die langs de paviljoens lagen, tot bleek dat we rond lunchtijd nog net twee kilometer hadden afgelegd.

Gelukkig was het strand bij de Gemeente Westland erg schoon en konden we daar wat tijd inhalen. We vonden vooral veel slierten met schelpen, waarbij het niet helemaal duidelijk was of er stukjes van netten tussen zaten. De strandbeheerder van de gemeente gaf ons uitleg dat ze het vaak wel weghalen maar dat het ergens ook zonde is als we de schelpen van het strand halen omdat we dan de natuur kunnen verstoren. Met zijn uitleg van de werkzaamheden die dagelijks op dat strand worden uitgevoerd werd ook duidelijk waarom het strand er zo schoon was. Er wordt maar liefst 350 ton afval opgeruimd en 400 ton zeewier per jaar op zijn stukje strand.

Toch vonden we iets wat van plastic leek waarbij we diep zijn gaan graven om te kijken of we het mee konden nemen. Het bleek alleen zo diep te zitten dat we het niet hebben kunnen uitgraven met z’n allen. Na dat avontuur waren we ineens bij het eindpunt. Na een lekker dagje strand hadden we zo’n 370 kilo afval opgeruimd.

– Door: Miranda Fransen –