Etappe 19: Koudste 19 augustus sinds 1924 volgens Telegraaf - Stichting De Noordzee

etappe 19-608.30 uur Voor de start van Etappe 19 is het heel slecht weer en ons team kruist de vingers voor beter weer..

09.00 uur We rijden op weg naar het paviljoen door de weilanden tot we bij de dijk aan komen, parkeren de bus en zien bovenop de dijk het paviljoen Zee & Zo in de verte liggen.  Een mooi houten paviljoen, er zijn al mensen aanwezig voor de Beach Cleanup en ook een reporter van Radio 1 is er. Vandaag loopt het Horizon College uit Alkmaar mee met ongeveer 70 man. De nieuwe studenten van 16 en ouder komen met vragende blikken binnen strompelen. Moeten we hier zijn? Wat gaan we doen? Het strand opruimen? Hmm.. Daarnaast zit een fanatieke groep van Natuurmomenten die klaar is om te beginnen met een grote schoonmaak. En etappe 19-2gast vandaag is de crew van S.O.S Dolfijn die al eerder heeft meegeholpen tijdens de Beach Cleanup Tour.  Als laatste speciale gast is de gemeente Schagen met trekkerversterking gekomen om al het vuil mee te kunnen nemen.

10.00 uur Alles ziet er goed uit totdat de lucht opeens stormachtig donker kleurt. Regen komt met bakken uit de hemel en ehet onweert zelfs. Zo kunnen we niet het strand op.. te gevaarlijk.. Het wordt wachten op beter weer.

11.00 uur Gelukkig klaart het na de presentatie van Stichting De Noordzee en S.O.S Dolfijn helemaal op en maken we een groepsfoto van de reuzegroep in de zon. etappe 19-4

11.00-12.30 uur Al snel is duidelijk dat er heel veel afval op dit stuk strand ligt. Iedereen heeft zakken vol met voornamelijk scheepsafval variërend van netten en jerrycans tot flessen en tandenborstels tot sinaasappels en ananassen! Maar we hebben ook een dode bruinvis gevonden.

12.30 uur Het is duidelijk dat er weer stormachtig weer aankomt, daar had je de buienradar niet voor nodig, je zag de storm vanuit de zee het strand naderen, wat een prachtig uitzicht was, maar ook gevaarlijk.

13.00 uur We schuilen en lunchen bij het paviljoen New Zuid in Sint Maartenszee. De begeleiders van het Horizon College besluiten de leerlingen de keuze te geven om naar huis te gaan, waar alle leerlingen gretig gebruik van hebben gemaakt.

13.30 uur Het weer klaart opnieuw op en we lopen door met alle fanatiekelingen die niet zomaar stoppen. Het is echter nog niet duidelijk of het weer rustig genoeg blijft om het eindpunt van de etappe te halen. etappe 19-3

14.00-16.00 uur Het tempo van de groep is goed en iedereen wil doorgaan. Het weer blijft onrustig maar ongevaarlijk en we besluiten naar het eindpunt te lopen. Wel zijn we helemaal doorweekt na twee fikse regenbuien. We verbazen ons over al het afval dat er op het strand ligt. Bijzondere vondsten vandaag: insuline-spuit, volle drankflessen, verfblikken en een olievat.

16.30 uur Trots gevoel dat we in Callantsoog zijn aangekomen en genieten van een droog strandpaviljoen met een drankje. We hebben zo’n 800 kilo afval van het strand gehaald! Dank je wel voor jullie hulp vandaag. Tot morgen!