Etappe 19: Visdiefjes, vreemde voorwerpen & 321 kilo - Stichting De Noordzee

Vandaag starten we in Petten. De parkeerplaats is nog vertrouwd, maar daarna komen in een compleet veranderd landschap. De kust ter hoogte van de Hondsbossche Zeewering is versterkt, wat meer dan 2,5 km extra strand en een prachtig uitkijkpunt heeft opgeleverd. Nu maar hopen dat de deelnemers ons nog weten te vinden.

Gelukkig lopen al snel de eerste mensen binnen, waaronder Sonja van der Neut, die vandaag voor de zesde keer inschrijft dit jaar. Niet veel later arriveert ook Sander van Tartwijk van de Gemeente Schagen met een tractor met aanhanger voor al het verzamelde afval. Superfijn.

Wanneer we goed en wel onderweg zijn horen we een opmerkelijk vogelgeluid. Boswachter Frans Erinkveld van Staatsbosbeheer, die ook meeloopt,  weet ons te vertellen dat het visdiefjes zijn.

  

We genieten van een mooie dag op het strand, maar ruimen natuurlijk ook heel veel troep op (in totaal 321 kilo). Net als iedere dag zitten daar dingen bij die je misschien niet een twee drie verwacht. Vandaag vonden we bijvoorbeeld een grote schijf paraffine van zeker 10 centimeter dik en een doorsnee van zo’n 60 cm, een blouse uit zee begroeid met zeepokken, een strip pillen en een kunstbloem.

Na een heerlijk ontspannen tocht met zo’n 22 deelnemers, moeten we op het eind nog een sprintje trekken. Tussen de eerste strandtent van Callantsoog en bijna de laatste zit stiekem namelijk best veel ruimte. Dat wordt echter helemaal goed gemaakt door de mensen van Paviljoen Het Vosje, die ons gastvrij ontvangen met een drankje of ijsje als afsluiter van de dag.