Etappe 2: Zee en strand opruimers bundelen krachten - Stichting De Noordzee

SAM_1398We werden vanmorgen gastvrij ontvangen bij strandpaviljoen Panta Rhei in Vlissingen voor de tweede etappe van de tour. Onder de vijfentwintig deelnemers bevond zich een enthousiast team van The Ocean Cleanup, waaronder initiatiefnemer Boyan Slat. Terwijl Stichting De Noordzee zoekt naar manieren om het zwerfafvalprobleem bij de bron aan te pakken, is The Ocean Cleanup druk bezig met het ontwikkelen van ’s werelds eerste haalbare methode om het ronddrijvende afval in de oceanen (verzameld in vijf plastic eilanden of ‘ gyres‘) op te ruimen.
Storm?
Hoewel het weer er in eerste instantie dreigend uitzag en de meteorologen ons weinig goeds hadden beloofd, bleef het de hele dag droog en grotendeels zonnig. Hierdoor hebben we de hele dag afval kunnen rapen. Voordat we stopten voor heerlijke soep en boterhammen die ons 14625513828_eb05126b30_zaangeboden werden door strandtent Kaapduin in Dishoek, hadden we al 84 kilo afval geraapt. In de uren die volgden kwam daar nog eens 38 kilo bij, waardoor we vandaag eindigden met 149 kilo afval. Onderweg werden we aangemoedigd door veel strandbezoekers die ons initiatief een warm hart toedragen, maar moesten we af en toe ook uitleggen dat we bezig waren met een bewustwordingscampagne en niet met een taakstraf.
Veel toeristen afval
De wandeling van vandaag voerde ons vrijwel uitsluitend over toeristische stranden, wat terug viel te zien in het soort afval dat we vonden: veel snoep- en ijsverpakkingen, sigarettenpeuken en frisdrankverpakkingen. Hier en daar staken zoals altijd ook wat bontgekleurde stukjes ‘pluis’ uit het zand – de oranje touwtjes die vissers gebruiken om hun IMG_0007netten te beschermen. Al met al was het een mooie dag met een goede opbrengst.
Bekijk alle foto’s van etappe 2
Door: Guido Schild