De dag begon met een ontvangst waar je u tegen zegt, namelijk een geheel verzorgd ontbijt voor de etappe crew. Dit werd ons aangeboden door René, de eigenaar van strandpaviljoen Paal 9. Helemaal geweldig!
Tijdens de voorbereidingen in de ochtend kregen wij van voorbijgangers te horen “Ik denk niet dat er vrijwilligers komen opdagen” en “Het strand op Texel is heel erg schoon, dit hoeft niet worden schoongemaakt”. Het tegendeel werd vandaag bewezen. Wij hadden op 17 deelnemers gerekend, maar op het moment van vertrek stonden we met 25 vrijwilligers klaar voor de groepsfoto. Iedereen op de foto en vertrekken maar! Met de wind in onze rug en de zon in het gezicht waren we voor we het wisten 303 kilo afval verder. En aangekomen bij paviljoen Paal 12. Zo een resultaat (moesten we nou wél of juist níet blij zijn dat we zoveel afval aan het opruimen waren?) kon gevierd worden met een door Paal 12 aangeboden kop koffie.
Alsof het zo moest zijn, begon het juist tijdens de koffiebreak te regenen. Iedereen stond droog en warm te schuilen voor de stortbui. Nou ja iedereen… een aantal enthousiaste lopers waren het strand al op, en kwamen snel terug bij het paviljoen om te schuilen – helaas al wel helemaal nat. Na drie kwartier konden we de etappe weer vervolgen. Naast het gebruikelijke afval werd er een bruinvis gevonden. Helaas was deze al enige tijd overleden en was er niet veel meer van over. Ook vond een van de vrijwilligers iets bijzonders: échte flessenpost uit Engeland. In een plastic pet-flesje had het briefje de overtocht gemaakt. Het laat maar weer zien waar afval dat aan de andere kant van de Noordzee in zee gaat allemaal terecht kan komen. Bij ons op het strand dus in dit geval. Maar het had ook met de stroming mee kunnen gaan richting de Atlantische Oceaan, waar het flesje onderdeel had kunnen worden van de plastic soep.
Op vijf locaties in de oceanen zijn gebieden ontdekt waar door de oceaanstromingen heel veel afval naar toe is gedreven. In deze gebieden ligt overal enorm veel plastic in het water. Als vermicelli in de soep. Er kwam op het strand vandaag geen einde aan de hoeveelheid afval. Het koste de fanatieke vrijwilligers uren om alles op te ruimen. Gelukkig kregen we hulp van René en Erwin van Paal 9 met eenzelfde Kubota strandwagen als de onze en konden we veel afval meenemen. Ook de strandwachten van Tebo kwamen ons versterken.
Bij paal 15 weer een lading achtergelaten, tussenstand: iets meer dan 1000 kilo. Wat was er veel afval afkomstig uit de scheepvaart vandaag. Touwen, visnetten, pallets, jerrycans, drinkkartonverpakkingen (dit heet wel heel sympathiek ‘drankkarton’ maar het is van binnen helemaal van plastic en vergaat dus niet als het eenmaal zwerfvuil wordt), flessen schoonmaakmiddelen, afwasmiddelen. Het laatste stuk was ook nog hard werken. Met 10 mensen kwamen we aan bij paviljoen Paal 17. Om half zes pas, wat hebben we gewerkt. Eindresultaat: 1292 kilo, en dat op 8,5 km met een betrekkelijk kleine groep mensen. Top werk van de vrijwilligers. Dit brengt onze totaalscore van deze tour na etappe 21 op meer dan 13.500 kilo opgehaald afval. En ook het aantal vrijwilligers is de 1000 inmiddels voorbij.