Etappe 21: Met z’n allen MEEUWerken aan stralend schone Texelse stranden - Stichting De Noordzee

Op weg naar Paal 9

Half 9 ’s ochtends: de boot naar Texel vertrekt vanuit Den Helder. Op naar Paal 9, het startpunt van al weer de 21e etappe van de Boskalis Beach Cleanup Tour, die vanaf nu over de eilanden dendert. Eenmaal aangemeerd rijden we kriskras door weilanden en heidevelden richting Paal 9, de startlocatie. Na een pitstop bij de drinkplaats van een kudde rossige runderen komen we aan op het strand. 

                             

 

 

 

 

 

 

Paal 9

  

 

  

  

 

 

 

Tijd voor de briefing bij Paal 9, waar de organisatie haarfijn uitlegt wat er vandaag allemaal staat te gebeuren. Even later zijn we – een puinruimteam van zo’n 50 man – volledig op de hoogte en uitgerust met professioneel materieel: knijptangetjes, KOMO-zakken voor restafval en aparte zakken voor plasticafval. Nog even een groepsfoto en de tour kan beginnen! 

Paal 10 

 

 

 

 

 

 

 

We zijn nog geen paal verder of het item van de dag lijkt al gevonden: een (onder)broekje in de branding! Onder luid gejuich van een zwerm meeuwen lopen we met z’n vijftigen naarstig speurend verder over het Texelse strand. 

Paal 11

 

 

 

 

 

 

 

De meeuwenzwerm van Paal 10 achtervolgt ons op weg naar Paal 11. Ze lijken ons wel aan te moedigen met hun gekrijs. En terecht, want we zijn druk bezig met onze vuilhappertjes om het strand te ontdoen van visnetten, snoepzakjes, blikjes, teerbrokjes en ander afval. 

Paal 12


 

 

 

 

 

 

Had ik al verteld dat het hier stikt van de meeuwen tussen Paal 11 en 12? Ik geef ze groot gelijk, want wat zijn de Texelse stranden prachtig! Vanzelfsprekend hoort vuilnis hier niet thuis. Zo denken al die meeuwen er vast ook over. Het enige dat zij achterlaten is een spoor aan afdrukken van hun pootjes (meeuwenflatsen daargelaten). Dan kunnen wij het toch niet maken om een spoor van afval achter te laten? Precies, we weten weer waarom we hier op Texel zijn! 

 

Paal 13

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat gaat de tijd snel! We zijn al weer een paar palen verder en hebben onze vuilniszakken al zeker meerdere keren geleegd in de beach buggy, die door een team toppers van Stichting De Noordzee bestuurd wordt. Ook tussen Paal 12 en 13 wijken de Texelse meeuwen trouwens niet van onze zijde. Op een aantal soortgenoten na helaas, want tussen de strandvondsten bevindt zich ook een aantal levenloze exemplaren. Zoals dat hoort, halen we de ringetjes van hun pootjes af. Zo kunnen we de ringgegevens later op de dag doorgeven aan het Vogeltrekstation. 

 

Paal 14



 

 

 

 

 

 

Even pauze! Ter hoogte van Paal 14 picknicken we met z’n allen en bespreken we de al verzamelde buit met elkaar. En natuurlijk ruimen we onze picknickplek na de lunch grondig op. Tijd voor de 100-metertelling. In één rechte lijn lopen we in een afgezet gebied van 100 meter van de duinen richting het strand om alle items die er liggen te tellen. Die gegevens kunnen later weer voor onderzoek gebruikt worden. 

 

Paal 15


 

 

 

 

 

 

 

Tijd voor een plaspauze. En nee, dat doen we niet op een zeemanstoilet (lees: in een fles), maar bij Strandpaviljoen Paal 15. Hier vinden we ook een schip volledig gemaakt van afval, dat we natuurlijk niet opruimen, want het schip is een waar kunstwerkje. 

 

Paal 16

 

 

 

 

 

 

 

 

Ahoy, Paal 17 is in zicht! Maar niet voordat we ook dit stuk strand hebben ontdaan van de nodige visnetten. De beach buggy is inmiddels ook tot de nok toe gevuld. Hoeveel kilo afval zou het zijn? Nog een paarhonderd meter door het mulle zand en we weten het…

 

Paal 17



 

 

 

 

 

 

High five, want we hebben het Texelse strand van Paal 9 tot Paal 17 afvalvrij gemaakt met een topploeg! De opbrengst: 340 kilo schoon (uhhh vuil) aan de haak! Met z’n allen kijken we, onder het genot van een ijskoud drankje op het terras van Strandpaviljoen Paal 17, terug op een geslaagde etappe. Met 8.5 kilometer in de benen zwalken we vervolgens richting de bus, die ons netjes op staat te wachten om ons terug te brengen naar de startlocatie. Best een eind! Maar dat eind hebben we mooi wel helemaal afvalvrij gemaakt.

 

Dit blog is geschreven door Laura de Vries van Pride PR