Etappe 21: Over een Russische deodorant en een Chinese lijmstift - Stichting De Noordzee

IMG_6619 (640x427)Halverwege de Noordzeekust van Terschelling ging de schoonmaakkaravaan vandaag weer van start. Ditmaal met z’n tienen, zes nieuwe, verse vrijwilligers inbegrepen. Leuk is dat we steeds vaker worden herkend. Mensen steken hun duim op en roepen ‘goed werk!’’ of vragen hoeveel afval we vandaag weer hebben opgehaald. Anderen helpen spontaan mee met opruimen. Op het strand bracht een mevrouw hulpvaardig een rafelige plastic tas. Ze vond het vreselijk, al dat plastic op het strand, maar wist ook niet goed wat zij er aan kon doen. Een kookbeurt was al goed voor een enorme IMG_6611 (640x427)stapel plastic afval, maar ja, je moet toch eten nietwaar?
Plastic, plastic en nog eens plastic! En af en toe wat hout, papier en glas op het strand. Een ding dat duidelijk wordt tijdens de Clean Up Challenge is dat plastic een gigantisch probleem is. Hier vinden we niet zo vreselijk veel visnetten als in het zuidelijk deel van Terschelling, maar meer snackverpakkingen, lege flessen, één zelfs met een chemisch goedje die we net op tijd verdacht vonden en niet openden.
 
En elke dag spoelt er weer een nieuwe lading op de stranden aan, afkomstig uit werkelijk alle windstreken. Zoals een deodorant met een IMG_6643 (640x427)Russisch etiket en een Chinese lijmstift, beide waarschijnlijk over de reling gegooid door passerende zeelieden. Of een ballon van een pizzaketen, met het wat ironische opschrift ’40 years of fun’. Het langzaam afbrekende touwtje waar de ballon aan zit betekenen in elk geval meer dan 40 jaar misère voor het zeeleven. Mysterieus is de vondst van een met bloedvlekken doordrenkt T-shirt. Of de schedel van de bruinvis waarvan we gisteren de rest van het skelet vonden… Hoe zou die aan z’n einde zijn gekomen?
IMG_6647 (640x427)Via een vrijwel windstille Waddenzee, maken we deze nacht op de Willem Jacob de overtocht naar Ameland. Zachtjes wiegt dit oude vrachtschip van de bruine vloot op het water, terwijl de zon achter Terschelling in de Noordzee onder gaat. Het is nog lekker warm. Op de boot is een kooi tekort, waardoor één van ons op het dek onder de sterrenhemel zal slapen. Welterusten.