Etappe 22: 391 ballontouwtjes op 5km Texels strand - Stichting De Noordzee

Op deze zonnige, zomerse dag ligt de start en finish bij Paal 28. De begeleiding namens de Stichting De Noordzee is in deskundige handen van Marchien, Monique, Frederique, Bianca en Renate. Na de gastvrije ontvangst in het strandpaviljoen houdt Marchien een heldere presentatie over nut en noodzaak van de strandschoonmaakactie voor 21 deelnemers die zich hebben ingeschreven. Inclusief de ‘crew’ zijn we met 26 personen: 20 dames en 6 heren. Is de verhouding vrouw – man tijdens de hele Tour in deze orde van grootte?

Nico, bedankt!
Vandaag rekenen we ook Nico, die samen met zijn vrouw Annemiek de kiosk bij de strandopgang exploiteert, tot de deelnemers. Hij brengt ons zowel ’s morgens als na de lunch met grote tractor en platte wagen enkele kilometers naar links (paal 25.5) en rechts (paal 30.1), zodat we beide keren teruglopen naar Paal 28. Tegelijkertijd blijft Nico in de buurt, zodat ook het zwaardere hout – in de vorm van pallets, balken en bielzen -meegenomen kan worden, daar zorgen de mannen dan weer voor. Hartstikke bedankt Nico, fantastisch dat je op deze manier de actie hebt ondersteund.

Waarom meedoen?
De deelnemers komen overal vandaan: Dordrecht, Berkel en Rodenrijs, Hamme (België), Leusden, Heerenveen, Utrecht, De Koog, Goes, De Westereen. Ieder heeft haar/zijn eigen reden/motivatie om mee te helpen het strand op te ruimen. Hans Bolwijn loopt een aantal etappes mee en beschouwt het als een zinvolle vakantiebesteding, de dame uit Berkel en Rodenrijs leest over de actie en tipt haar vriendin in De Koog bij wie ze natuurlijk kan logeren, moeder en dochter uit Groningen komen de Tour via Natuurmonumenten op het spoor, ze zijn op Texel en graag op het strand. 

Dan zijn er 6 jongedames uit Goes die op 31 augustus aan de 6e klas van het VWO aldaar beginnen, 2 van hen gaan hun profielwerkstuk over de ‘plastic soep’ in zeeën en oceanen houden. Deze actie is een goed begin van hun vakantieweek op Texel en brengt hen in aanraking met het plastic afval dat op het strand terechtgekomen is. Zonder compleet te willen zijn, er loopt ook een jeugdig stel uit Hamme (Oost Vlaanderen) mee, ze zijn op vakantie op Texel en lezen over de actie op de Facebooksite van Stichting De Noordzee. En dat ze fanatiek zijn blijkt aan het eind, ze zijn de laatsten die met zowel een volle zak plastic afval als restafval van het strand komen.

391 ballontouwtjes
Het resultaat mag er zijn. Na de lunch starten we in de buurt van paal 30 met een 50 metertelling van duin tot zee. De verschillende soorten afval worden op lijsten geturfd en tot slot gewogen: 6,6 kg op zo’n klein reepje strand. Het daggewicht bedraagt tot verbazing van velen 602 kg, en dat voor nog geen 5 km strand. Heel veel afval komt vanuit zee van de visserij: touwtjes, kluwen touw, stukken visnet. Marchien heeft ’s morgens gevraagd het aantal ballontouwtjes met veelal nog resten ballon eraan apart te tellen, dat zijn er vandaag 391 en die komen niet van de visserij maar hier op Texel vaak uit Engeland. 

Viktor van Bots Media heeft filmopnames gemaakt en Mart Smit heeft vanuit allerlei houdingen vele foto’s gemaakt, dus deze schoonmaakdag is in woord en beeld te beleven. Een zinvolle dagbesteding vinden alle deelnemers, ook een aantal badgasten vindt het ‘top’, met veel dank aan de enthousiaste begeleiding van M, M, F, B, en R.

Door: deelnemer Hans de Ruiter