Etappe 22: stormvogels met plastic in hun maag - Stichting De Noordzee

jan van gent met visnetWe beginnen de dag met een presentatie door Jan Andries van Franeker van IMARES bij Ecomare. Hij vertelt ons over de gevolgen van zwerfvuil op zee voor vogels: van vermindering van hun conditie tot verstrikking en verhongering aan toe. De beelden die hij laat zien, spreken voor zich. Uit zijn onderzoek blijkt dat 94% van de Noordse stormvogels (echte zeevogels) plastic in hun maag hebben.

dreiging onweerWe krijgen een kijkje in de keuken van zijn onderzoek en hij opent voor ons een stormvogelmaag. Drie deelnemers mogen ook nog eens zelf aan de slag en ook zij ontdekken meerdere stukjes plastic in de door hen geopende magen. Voor alle vogels op zee: de kraan van afval moet dicht! Snel aan de slag dus. Met 24 deelnemers trekken we van Paal 17 naar Paal 21, soms onder dreiging van een fikse regenbui. Nog geen half uur onderweg ontdekken we zelf een van de voorbeelden uit de presentatie: een dode Jan van Gent met een net om zijn snavel gewikkeld.

hoes oesterkweekDe medewerkers van Ecomare nemen de vogel mee naar Jan Andries voor nader onderzoek. Ook daarna vinden we bijzondere dingen: een emmer met een soort vet, toiletreiniger voor op schepen, een tandenborstel, een naald, een fles met motorolie en wat vreemde plastic hoezen met slierten eraan. Navraag leert ons dat die gebruikt worden bij de oesterkweek. Verder lagen er bergen touw en netten en bijzonder veel ballontouwtjes. 

In totaal komen we op deze korte etappe tot 530 kg zwerfvuil.