Etappe 22: Veel paraffine op de verder schone stranden van Ameland - Stichting De Noordzee

IMG_6725 (640x426)De nacht op platbodem Willem Jacob is kort. Met name onze communicatiemedewerkster krijgt het benauwd wanneer zij zich realiseert dat zij in de slaapkooien van de Willem Jacob dichter bij haar buurman ligt dan dat zij normaal tegen haar vriend aan ligt. ‘s Ochtends vinden we haar dan ook in diepe slaap op het dek waar zij na enkele slapeloze uren haar matrasje naar toe heeft gesleept. Tegen een uur of vijf valt de Willem Jacob droog, ergens tussen Terschelling en Ameland in, terwijl rondom het schip de snuiten van enkele zeehonden nieuwsgierig onze kant op zijn gericht.
IMG_6698 (640x426)Op Ameland brengt een aardige taxichauffeur ons naar het, naar verluid schoonste strand van Nederland. Het lijkt in elk geval het breedste strand van Nederland, af en toe is het alsof wij aan de rand van de woestijn staan. Het is inderdaad stukken schoner dan de andere stranden. Misschien dat dat komt door de fanatieke meewerkende milieujutters van Ameland die ons en drie vrijwilligers vandaag met jeep, aanhanger en hun enthousiasme tijdens deze alweer 22e etappe van de Clean Up Challenge helpen. Wel vinden we ontzettend veel paraffine, klompen wit vet die uit de scheepsruimen worden gespoeld bij het wassen van IMG_6693 (640x427) (2)ladingtanks. Omdat paraffine chemisch niet schadelijk is, mogen schepen dit onderweg lozen. Helaas is het wel schadelijk voor het milieu. Aan het eind van de dag is de aanhanger weer vol afval. En dat ondanks dat deze stranden regelmatig worden opgeruimd door de milieujutters en andere inwoners van Ameland.
Na afloop bewonderen we vanaf het terras van het in 2011 duurzaamste strandpaviljoen – De Buren van Nes – van Nederland de MyBeach prullenbakken bij de strandopgang. Terug van het strand hebben we weer dezelfde taxichauffeur als op de IMG_6704 (424x640)heenweg, die ook nog eens de neef van één van de milieujutters blijkt te zijn. Ameland heeft misschien wel het schoonste strand, en in elk geval de aardigste taxichauffeur.