Etappe 24: Hulp van de Plastic Soup Surfer op Vlieland - Stichting De Noordzee

IMG_20140824_221430_bewerktIn de Middeleeuwen maakte Vlieland, waar we vandaag zijn, zich los van Texel. En op dit eiland vervolgden wij de Boskalis Beach Clean Up Tour van Stichting De Noordzee. Ontvangst van de deelnemers was dit keer niet in een strandpaviljoen maar in restaurant De Wadden in Oost-Vlieland, het enige dorp op dit eiland en tevens ook de één na dunst bevolkte gemeente van Nederland.

Hier kregen we een bijzondere presentatie van Merijn Tenga, onze ambassadeur en de bekende Plastic Soup Surfer. Surfers zijn de aangewezen ambassadeurs voor een schone Noordzee. Zo ook onze Merijn. Met zijn surfboard, dat is gemaakt van plastic afval gevonden langs de Noordzeekust, heeft Merijn letterlijk op de plastic soup gesurft vanuit België langs de Noordzee. De hoeveelheid plastic afval dat verwerkt is in zijn board, is vergelijkbaar met de hoeveelheid afval die per maand aanspoelt tussen twee strandpalen. IMG-20140824-WA0014De KNRM bracht ons vandaag naar het startpunt bij Pad van Twintig. Daar kregen we welkome hulp van Juul met zijn tractor van de gemeente Vlieland, waarop we de afvalvangst van vandaag kwijt konden. En dat was ook wel nodig, want er lag heel veel afval.

Hoe veel, dat kunnen we pas morgen zeggen, als de bak gewogen wordt bij de gemeente. Opvallend waren de vele touwen en netten in allerlei formaten die het hele strand een groen-blauw-oranje tintje gaven. De grote hoeveelheden ballonnen en ballontouwtjes zijn ook zeker het vermelden waard. De afvaltelling gaf dit beeld precies weer: nummer 1 en 3 van de meest gevonden items waren, niet geheel verrassend, touwen en netten, met in totaal 97 stuks. Op nummer 2 stond een andere bekende van de top meest gevonden items: de plastic stukjes (45), waarvan er ook vandaag weer allerlei soorten en kleuren te vinden waren. Vergeleken met andere tellingen werden vandaag heel veel ballonen gevonden. Morgen maken we het tweede deel van het Noordzeestrand van Vlieland schoon!