Etappe 24: MyBeach Cleanup Challenge heeft veel losgemaakt - Stichting De Noordzee

IMG_6940 (640x428)Vandaag was de grote finale van de MyBeach Cleanup Challenge. Niet dat wij in Schiermonnikoog een spetterend feest aan de finish organiseerden, met veel drank, hapjes, een officiële finish en toespraken. Maar na 24 dagen de Nederlandse Noordzeestranden schoonmaken, is er bij aankomst een gevoel van enorme voldoening. We hebben het maar mooi gedaan van Cadzand tot en met Schiermonnikoog!
De dag begint wanneer wij met de veerpont de haven van Schiermonnikoog binnenvaren. Op het strand ontmoeten wij Henk, die is uitgeleend door de afdeling IMG_6871 (640x427)administratie van de gemeente Schiermonnikoog. Henk heeft de grootste tractor en oplegger meegenomen, die wij tot nu mochten gebruiken. Het is sowieso geweldig hoe de gemeenten op de Waddeneilanden aan de Cleanup Challenge hebben meegewerkt. De gemeente Schiermonnikoog belde zelfs op eigen initiatief met de vraag of wij een tractor met oplegger konden gebruiken. Behalve vier mensen van Stichting De Noordzee, zijn er acht vrijwilligers (speciaal hiervoor naar Schiermonnikoog gereisd!) en twee journalisten. Ook vandaag besteedt de media weer veel aandacht aan de actie, onder meer met pagina grote artikelen IMG_6880 (640x426)in Trouw en NRC.
We vinden veel netten op Schier. Eén ervan is zelfs zo groot dat de tractor hem niet los krijgt getrokken. We vinden ook een groot blok geloosde paraffine met een doorsnee van minimaal een halve meter. En de ballontouwtjes zijn er ook weer in verrassend grote hoeveelheden. Wanneer komt dat verbod op die plastic ballontouwtjes er nu eens door? Uiteindelijk hebben we vandaag een record van ruim 1500 kilo afval geraapt, meer dan 100 kilo per deelnemer! Niet dat Schiermonnikoog de vieste IMG_6883 (640x427)stranden heeft. Wel beschikten we hier voor het verzamelen van het afval over de
grootste oplegger van de hele Cleanup Challenge.
Na 24 dagen zijn de Noordzeestranden weer een stuk schoner, maar voor hoe lang? Plastic frisdrankflessen en doppen, plastic tassen en sigarettenpeuken blijven vandaag weer achter na een dagje strand. En op dit moment spoelt de volgende lading afval weer aan op de Nederlandse stranden. Visnetten, plastic verpakkingen, plastic kratten, flessen bleek, jerrycans olie en chemicaliën van de scheepvaart, de meeste leeg en IMG_6874 (640x426)sommige met restjes en dop er nog op, plastic ballontouwtjes en mermaid tears.
Terwijl we in de auto terug naar huis rijden, bericht de radio dat Stichting De Noordzee in de afgelopen 24 dagen, met de hulp van vele vrijwilligers, mensen van de gemeenten die wij passeerden en vele anderen, de Nederlandse kust heeft schoongemaakt en 6590 kilo afval heeft opgehaald. Volgend jaar zijn wij er weer… Hopelijk weer met net zo veel hulp als dit jaar!