Etappe 26: Ameland het schoonste strand van Cadzand tot Schiermonnikoog? - Stichting De Noordzee

Ameland het schoonste strand van Cadzand tot Schiermonnikoog?

“Je hoeft niet ver te kijken het ligt vaak vlak voor je”

Op de eerste stelling kan ik geen antwoord geven, dan had ik alle etappes moeten lopen maar vandaag (26 augustus) leek het eerste stuk eigenlijk best wel schoon. Ik dacht nog “dat wordt een makkie”. 

Op de tweede stelling kan ik meer zekerheid bieden. Met nog een stijve nek van het naar beneden kijken heb ik vandaag met een aantal vrijwilligers (waaronder een veertigtal basisscholieren op Ameland) een groot deel van het strand van Buren naar Ballum ontdaan van (een groot deel) “plastic soep. Een korte impressie van deze mooie dag.

Om 05:45 uur ging mijn wekker. Om op tijd te komen had ik de boot van 07:30 uur uit Holwerd geboekt. Bij aankomst zat ik al een beetje om mij heen te kijken wie er verder mee zou helpen. Dat was een onbegonnen zaak. Op het eiland eerst maar eens lekker gelopen.

Door het bos naar het strand om te kijken hoe het strand er voor stond. Door drie medewandelaars werd een groot stuk touw meegenomen. Dat bleken dus ook vrijwilligers te zijn. En ik nog in een split second denken “laat maar liggen, dat rapen wij straks wel op”. Maar achteraf goed dat het is meegenomen want je kan het zo maar over het hoofd zien.

Bij aankomst in het “’t Strandhuys” werden wij gastvrij door de organisatie ontvangen onder genot van het aangeboden kopje koffie en thee door “t Strandhuys”. Natuurlijk ontbrak de limonade en petjes voor de kinderen niet. Na een korte presentatie over wat de reden van de actie is en wat “plastic soep” is konden wij aan de slag. Het was goed weer en snel konden de jassen uit. 

Plastic zakken werden uitgereikt en kort werd ons verteld wat wij eigenlijk moesten opruimen (in ieder geval geen kadavers). Overigens heb ik een dood konijn en wellicht een kleine bruinvis (ik weet eerlijk gezegd niet of het wel een bruinvis was maar dat maakt mij niet zoveel uit) zien liggen. Nooit geweten dat een konijn ook een strandliefhebber is. 

Onder enthousiaste begeleiding van de juttersvereniging Ameland en de strandwachten van de KNRM, de mouwen inderdaad opgestroopt en aan de wandel. Zij temperden onze hoop omdat Ameland al veel doet aan het schoon houden van het strand (vorige week had men daarvoor nog een prijs gewonnen) maar ook omdat het aflandige wind was en er dus nog veel troep in de zee zou liggen.  

De scholieren deden flink hun best en het maakte niet uit of ze in groepjes liepen of apart. Ik probeerde maar zo veel mogelijk bij de vloedlijn te blijven. Zoals eerder aangegeven was er eigenlijk niet veel vuil maar bij de strandopgangen vond ik wel wat meer. In ieder geval heel veel peuken. Toch jammer dat rokers dit niet in de prullenbak deponeren.

De eerste etappe zat er snel op. De scholieren verlieten het strand en met de resterende groep zijn wij naar Ballum gelopen. De vuilniszakken werden snel gevuld en door de jutters verder vervoerd. Rond 15:30 uur waren wij in Ballum (ons eindpunt voor deze dag). Op de trekker weer terug naar Nes of Buren alwaar en wij nog de boot van 16:30 uur halen om te voorkomen dat wij met slecht weer te maken zouden krijgen. Kortom een zeer mooie en geslaagde dag. Hoeveel vuilnis wij hebben opgehaald weet ik niet maar ik had in ieder geval een voldaan gevoel.

Ja en wat ik heb eigenlijk deze dag geleerd:

-Barnsteen vind je waar veel veen op het strand ligt (nooit geweten dat veen op de stranden lag).
-Wat ons werd verteld dat meer dan 80% plastic zou zijn, denk ik zelf na deze dag dat het percentage nog veel hoger ligt.
-Waar je een hoopje zand ziet liggen ligt meestal vuil.
-Heel veel wier heeft zich afgezet op kleine dunne gekleurde draadjes (groen, blauw en rood), of zou het andersom zijn?
-Kadavers gewoon laten liggen, de natuur lost dat wel op.
-Handschoenen hoef je niet te dragen want, volgens de kenners, het zout des-infecteerd al heel veel (mijn meegenomen plastic handschoenen heb ik dus maar niet gebruikt).
-Wij hebben veel losse draadjes geraapt, volgens de kenners het gemeenste spul.
-Rokers prima dat je rookt maar dump je peuk in een afvalbak.

Ja, deze actie is misschien een druppel op de gloeiende plaat maar vele druppels koelen de plaat. Deze actie betekent ook dat andere strandgangers ons hebben zien rapen en ik hoop dat zij dat ook aan het denken zet.

Op de terugweg zagen wij toch nog meer vuil liggen. De verleiding was groot om weer te beginnen maar dan waren wij nu nog bezig.  Op Holwerd heb ik toch nog een plastic fles opgeruimd. Ik denk dat ik vannacht nog over draadjes, visnetten en andere troep ga dromen.

Het was een mooie dag maar mijn conclusie is dat wij er een zootje van maken. Het is goed om te weten dat de organisatie veel doet aan het voorkomen van deze ellende maar daar moet nog heel water door de wereldzeeen stromen, voordat een structurele oplossing is gevonden. Tot die tijd hoop ik een klein steentje bij te dragen.

En dan nog op de valreep. Zou het een idee zijn om bij elke strandopgang plastic zakken neer te leggen zodat wandelaars deze meenemen, om ook hun steentje bij te dragen? Ameland heeft al op het strand containers staan om troep in te gooien. Of zorg dat de campinghouders een opruimactie met gezinnen gaat doen. Voor degene met de hoogste opbrengst een kleine attentie. Ik hoor de beperkingen al maar op de lange termijn moet het toch winstgevend kunnen zijn. Gemeenten en andere betrokkenen pak je rol. Zorg voor nog meer publiciteit. Vele handen maken licht werk. Er zijn genoeg redenen om iets niet te doen maar deze rotzooi moet van het strand.

Dank voor de organisatie en tot volgend jaar.

Sjoerd Cuperus
Sneek