Etappe 26: Uitzonderingen op de (tour)regels - Stichting De Noordzee

20140826_103914Na 25 etappes weet je wel een beetje wat je te wachten staat op zo’n dag. En toch, het kan ook heel anders gaan… een opsomming van enkele tourregels, met de uitzonderingen bij etappe 26:

1. Bij elke stap die je zet, kun je afval oprapen

Tijdens onze eerste etappe op Terschelling, zijn we erachter gekomen dat je ook een paar meter over het strand kunt lopen, zonder dat je afval ziet liggen! Helaas komt dit niet omdat er minder afval te vinden is op Terschelling… Want er zijn vandaag weer honderden kilo’s afval van 10 kilometer strand gehaald. Nee, de stranden op Terschelling zijn gewoon enorm breed. Dus als je op de ‘goede’ plek loopt (= niet op een aanspoellijn), kun je soms even écht ongestoord en onvervuild genieten van het natuurschoon. IMG-20140826-WA0002 

2. Op de Wadden zijn de groepen klein(er)

20140826_122708De stranden in Noord- en Zuid-Holland zijn nu eenmaal goed bereikbaar, we hebben daar etappes met 100 deelnemers gehad. Ondanks onze inzet wat promo betreft (tips zijn altijd welkom!) lukt het vooralsnog niet om de 30 aanmeldingen per Wadden-etappe te passeren. En er zijn etappes met nog veel minder deelnemers… maar vandaag was er buiten ons opruimteam van tien mensen, ook een groep van 100 leerlingen. En gister was er gelukkig ook al een hoop jeugdigheid op Vlieland. Twee voordelen: dat trekt het gemiddelde aantal deelnemers op de Wadden wat omhoog, en de gemiddelde leeftijd wat omlaag.

20140826_124046
3. Alle deelnemers zijn mensen
Zo heel af en toe loopt er ook een blaffende viervoeter mee met de etappe. Zo ook vandaag, deze harige vriend was al ruim 12 jaar, dus de lift die we onderweg van De Milieujutter kregen naar deel 2 van de etappe, was ook voor haar een mooi moment om even uit te hijgen.
 

4. We picknicken op het strand

We hebben van tevoren tegen alle deelnemers gezegd dat we tijdens de lunch picknicken op het strand. Maar als je na 2 uur uitwaaien, veel bukken, zweten en met vieze handen tot de conclusie komt dat je ook nog héél nodig moet plassen, 20140826_121150dan is een terras van een strandpaviljoen wel heel aanlokkelijk. Natuurlijk zit een paviljoen niet te wachten op picknickers op het terras. Maar als we in ieder geval een drankje bestellen en uitleggen wat we aan het doen zijn, worden we meestal met open armen en complimenten ontvangen. Vandaag was zo’n dag dat we even luxe konden picknicken.

 
5. We kunnen niet zonder ons strandkarretje 20140826_122717
 
Toegegeven, hij wordt gemist! Ons vrolijk versierde strandkar, die ons 23 etappes lang trouw gediend heeft (met veel dank aan De Vor). Na Texel moesten we deze Kubota met pijn in het hart achterlaten. Maar ook op de rest van de Waddeneilanden staan ‘de locals’ voor ons klaar. Guus van de Milieujutter zal ons 3 dagen ondersteunen met zijn grote tractor met aanhangwagen, opruimmaterialen en interessante Terschellinger weetjes. Op naar etappe 27! Zin gekregen om mee te helpen? Aanmelden voor de laatste etappes kan nog steeds via www.noordzee.nl/tour
 
Door: Marchien de Ruiter