Etappe 27: zon, flessenpost en vrijwilligers aan het woord - Stichting De Noordzee

Vandaag een mooie, windstille zonnige dag, heerlijk om zo op het strand afval op te ruimen. Na iets langer uitslapen, verzamelden we met de deelnemers om elf uur bij strandpaviljoen Zandzeebar. Na een kop koffie en een korte introductie op het strand zijn we door de milieujutter Guus zes kilometer verder gedropt. Een leuk ritje met af en toe een stop, zodat de vuilnismannen achterop alvast grote jerrycans konden meenemen.tour5 Meteen vonden we gekke items zoals een trekker, wc-verfrisser en een afwasborstel, maar helaas kunnen we met deze items niet het strand schoonmaken. Wel vonden we voor de lunch nog flessenpost, helemaal uit Engeland. De post was afkomstig van een 13- jarige jongen Tom uit South Shields Cottage. Hij heeft een plastic flesje met de brief in zee gegooid bij East Yorkshire. Het flesje heeft waarschijnlijk zo’n 250 kilometer afgelegd in 14 dagen. Natuurlijk gaan we hem een brief terug sturen. Alleen dan wel  zonder een plastic flesje. We hadden een fanatieke groep. Er liep iemand mee die net z’n verstandskies had laten trekken, een vrouw die voor de tweede dag meedeed, twee surfchicks en een groep van de Friesland Zorgverzekeraar. Na zes kilometer het breedste strand van Europa te hebben opgeruimd, hebben we de dag heerlijk afgesloten bij het strandpaviljoen.

Vrijwilligers aan het woordtour2

Vandaag hebben we twee interviews gehouden met twee deelnemers. Met Jurian Tjrpkema ,die enkele weken van het jaar op Terschelling zit en dus vaak op het strand te vinden is:

Hoe weet je van deze actie af?

Ik kom heel veel op Terschelling en ik zag een formulier liggen op Texel met een overzicht van de beach cleanup van de hele maand. En toen zag ik dat jullie hier waren op de dagen dat ik er ook ben. Ik ruim wel vaker afval op het strand op, maar vond het toch leuk om dat een keer met een groep te doen.

Weet je veel van de plastic soep af?

Ja, dat is onvoorstelbaar. Ik kan me mateloos irriteren aan het vuil, ook in het openbaar. Ik weet ook onderhand wat al het zwerfafval kost voor gemeentes. En als je dan de landelijke cijfers ziet is het schrikbarend. En het is natuurlijk ook zo onnodig. tour 3

Hoe denkt je dat dit kan worden verbeterd?

Het begint bij de mentaliteit van de mensheid zelf. Misschien ben ik ook wel wat streng maar misschien is het Amerikaanse systeem iets voor in Nederland. Daar krijg je een boete van de politie als ze zien dat je iets weggooit op openbare plekken en niet in de afvalbakken. Als je de mensen bij de portemonnee pakt, denken ze er wel twee keer over na om zomaar iets weg te gooien in de natuur. Ook hebben we nog een student Kelly Rijneveld geïnterviewd die helemaal vanuit Utrecht komt voor de Boskalis Beach Clean Up Tour en twee dagen meedoet samen met haar nicht Thessa Keereweer.

Hoe weet je van deze van deze actie af?

Op het surfcamp in Moliets leerden we via onze surfleraar wat meer over de plastic soep in zee. Toen kwamen we te weten dat deze actie bestond.

Hoe vonden jullie deze dag?

Toch wel verbazend hoeveel troep er ligt. Je weet dat het veel is omdat je er best vaak over leest en van hoort, maar als je het echt zelf ziet is dat wel indrukwekkend. En heel gek dat je de bizarre dingen vindt vanuit zee.

Hoe denken jullie de jeugd bewuster te maken van de plastic soep?

De tour verbinden met scholen. Zodat de kinderen het zelf echt zien en meemaken. Net zoals je vroeger een gastspreker op school kreeg die vertelde over de effecten van bijvoorbeeld alcoholgebruik. We vinden eigenlijk vooral dat gewoon iedereen moet meedoen, want we hebben zo een heerlijke dag gehad en ruimen ook nog eens het strand op.