Opnieuw een zonnige dag vandaag op Terschelling, de zomer lijkt hier nog volop in gang. We beginnen in het meest afgelegen en noordelijkste paviljoen van Terschelling, Heartbreak Hotel. Ondanks de afgelegen startplek zijn we met zn twaalven. En ook Guus de strandjutter van Terschelling is er weer bij met zijn onmisbare trekker en aanhangwagen. We lopen vandaag op een stuk strand zoals je die niet veel ziet in Nederland: het is heel breed en ruig en gebeeldhouwd door de wind, niet door machines.
Er zijn weinig mensen ondanks het mooie weer en behalve de strandpalen is er geen teken van andere menselijke activiteiten zoals die van paviljoens, surfers, reddingsbrigades of een teken van prullenbakken. Guus vertelt ons dat hier de hele zomer niet gejutterd is vanwege de bescherming van de broedvogels in het gebied. Je krijgt een eerlijk en goed beeld van wat er dan op zon stuk strand ligt. Er liggen hier meer dode vogels en we zijn ook langs meerdere aangespoelde bruinvissen gelopen. De wind heeft veel van het afval gedeeltelijk begraven en de rest richting de duinen geblazen. Het gebied voor de duinen was de verzamelplek van het afval en we hebben daar een hoop opgehaald.
Veel deelnemers waren half op vakantie door het lekkere weer en de sfeer van de uitgestrekte stranden en konden hun gedachten alle kanten op laten vliegen. Guus vertelde de groep ook over het kustbeleid rondom paal 16 tot en met 20, het gebied waar we vandaag en gisteren waren. Op dit stuk vindt Dynamisch Kustbeheer plaats, een duurzame strategie waarbij de natuur de ruimte krijgt tot het afbreken, opbouwen en vormen van de duinen en de kustlijn, zonder de hulp of richting van menselijke activiteiten zoals het opspuiten van het strand. Aan de ene kant lijkt de strategie succes te hebben door de vorming van bredere duinen, maar de eilanders zien ook graag hun veiligheid gewaarborgd op gebied van o.a. overstromingsgevaar en zien het Dynamisch Kustbeheer liever niet in gebieden waar dorpen achter de duinen liggen.
Een strategie en discussie die nog niet duidelijk of afgelopen is. Omdat een deel van de organisatie vandaag door moest reizen naar Ameland zijn we iets eerder gestopt dan normaal. Toch zijn twee vrijwilligers gewoon doorgegaan! Guus heeft de rest teruggebracht op de al volle aanhangwagen naar het paviljoen. Daar is een journalist van Terschelling langsgekomen en heeft de groep met het opgehaalde afval op de foto gezet. Helaas hebben we het afval nog niet kunnen wegen, maar schatten we 1100 kilo te hebben opgehaald op 27 en 28 augustus. Tot slot hebben we nog een ijsje gegeten en is er een brief teruggestuurd naar de jongen van zijn flessenpost. Dankjewel Terschelling, Guus en alle deelnemers, het waren fijne dagen!