Etappe 28. "Vrijgezellenetappe" - Stichting De Noordzee

Zondagochtend zijn de voorbereidingen voor de laatste etappe al vroeg in volle gang. Teamleden Sandra en Sieneke rijden het strandkarretje naar het Paviljoen in Ijmuiden en de inschrijftafels worden klaargemaakt. Een bijzondere dag voor team Noord want dit is de zogenaamde Vrijgezellenetappe. Hierin werkt Stichting De Noordzee samen met e-Matching. Zij zorgen weer op hun beurt voor de indeling in groepjes zodat de singles al direct in contact komen met leeftijdgenoten en de verdeling man – vrouw enigszins gelijk is. Wij zijn natuurlijk superbenieuwd of er ook werkelijk matches zijn gemaakt….laat het ons vooral weten!

Wie liepen er deze etappe zoal mee? Hieronder een paar strandjutters in beeld:

Martie en Hans uit Haarlem-Noord: “Schone stranden zijn ook een prachtig visitekaartje voor buitenlandse gasten. Daar doen wij dit ook voor! En we hopen ook dat jongeren geïnspireerd raken door deze actie. Zij kunnen nog langer genieten van de stranden dan wij!”

Mariken uit Amsterdam doet al voor het 3e jaar mee. Wat haar betreft krijgen de mensen die troep achterlaten een stevige boete. Maar ja, dan is er wel meer politie nodig op het strand. 

Nick uit Simonshaven werkt in de scheepvaart. Zijn bedrijf heeft een zogenaamde ‘Green Deal’ met Stichting Noordzee en de Nederlandse overheid. Nederlandse schepen zijn serieus bezig met het voorkomen van afval dumpen in zee. Helaas is er met het drukke internationale scheepverkeer op de Noordzee nog een wereld te winnen in het voorkomen van lozen van afval.

Behalve dat Nick graag lekker buiten en bezig is hoopt hij vandaag ook wel op een goede match…

Anne uit Leiden, zonder foto dit keer, raapt in zijn woonplaats ook regelmatig zwerfvuil op. Zijn inspiratie hiertoe is Stichting Klean: Klagen Loont Echt Absoluut Niet. Een mooi uitgangspunt, die willen we onthouden!

Arita komt uit Driehuizen loopt al vanaf het eerste jaar mee. “Wanneer je éénmaal een dode Stern hebt gevonden met vissersdraad om zijn snavel, kun je geen draad meer laten liggen”. Voor Geeske is dit de primeur. Welkom Geeske! “Ik woon in Drachten dus dan is meedoen logistiek gezien nogal lastig. Maar nu verblijf ik in het huis van mijn dochter in Leiden en nu ben ik er eindelijk bij!”

Beide dames storten zich nu vol overgave op de zogenaamde ‘mermaid tears’ ofwel ‘zeemeerminnentranen’ ofwel plastic korrels, bouwstof voor plastic items….

De korrels rapen is ongelooflijk frustrerend want de kustlijn ligt er VOL mee en het is geen doen om alles weg te krijgen. Dit geeft maar weer aan hoe lastig het is om het hele strand schoon te krijgen en hoe idioot het is dat dit allemaal in zee terecht komt. Maar het fanatisme van Arita en Geeske wordt er niet minder om. Hulde!

René komt uit Zoetermeer en hij is een ‘derde jaars’ deelnemer. En wat deze editie betreft is dit zijn 4e dag dat hij meehelpt, geweldig! René haalt de jaren 90 slogan van de Postbus 51 campagne van stal: ‘Een beter milieu begint bij jezelf’. Ja, dat klopt nog steeds als een bus en duidelijker kan zijn motivatie niet worden omschreven. Top René!

En met bovengenoemde strandjutters liepen nog zo’n kleine 140 deelnemers mee! De laatste kilometers kwam kamerlid van D66, Fatma Koser Kaya ons tegemoet lopen. Helemaal leuk dat zij erbij was! 

Precies voor het strandpaviljoen Ahoi, in Zandvoort aan Zee, liep team Noord tegen team Zuid aan. Met high-fives en knuffels sloten we niet alleen de etappe af maar ook de twee weken van de vierde editie van de Boskalis Beach Cleanup Tour!

Stichting De Noordzee: dank voor de geweldige organisatie!

– Tekst: Ingrid Kerkvliet –