Etappe 3: 10 kg afval per kilometer 'schoon' strand - Stichting De Noordzee

Etappe 3Vandaag voerde de etappe langs een gevarieerd strandbeeld: van de drukbezochte stranden nabij Domburg en Oostkapelle, de naturistenstranden op de rustiger stukken, en enkele stranden waar behalve een dappere groep vrijwilligers niemand te vinden was. Opvallend was dat vooral op de drukbezochte stranden heel erg weinig afval te vinden was, mede door de dagelijkse schoonmaakacties van de strandwacht. Vooral kleine items als plastic stukjes, lollystokjes, stukjes touw en peuken waren talrijk aanwezig op deze stranden.
Strandwacht bedankt!
Tijdens de ochtend werd de groep onverwacht uitgenodigd om de toren van de strandwacht te bezoeken en te genieten van een gesponsord kopje koffie of thee. Ook later op de dag bleek hoe de strandwacht begaan was met onze actie: ook zij verwijderen regelmatig kilo’s zware zakken afval van het strand.

De stukken naturistenstrand en rustige stranden bevatten opvallend veel afval afkomstig uit de visserij: stukken touw en net zorgden er al gauw voor dat het afval zich opstapelde in de achterbak van de trouwe strandkar.
103 kilo afval
Etappe 3 (3)De groep van een kleine vijftien deelnemers deed nog enkele bijzondere vondsten: een tweetal slippers (geen paar), lippenstift en een mondkapje. Bij aankomst in Vrouwenpolder bleek dat op deze schone stranden alsnog 103 kilogram aan afval gevonden was, over een afstand van bijna 10 kilometer.
Vanwege het kleine aantal deelnemers is vandaag 50 meter strand helemaal uitgekamd en zijn alle afvalitems geteld. Tijdens deze telling bleek wederom dat de kleine plastic stukjes het nummer één item onder het strandafval is. De afvaltelling is uitgevoerd op een toeristisch strand in Oostkapelle.