Etappe 31: Opruimen is een feestje! - Stichting De Noordzee

IMG_8991 (640x426)Na 30 dagen vele kilometers strand schoonmaken met hulp van honderden vrijwilligers, was het vandaag tijd voor de FINALE, op het prachtige Waddeneiland Schiermonnikoog! Vanochtend leek ons feestje verpest te worden door grote, zwarte dreigende wolken en onweer dat wel erg dichtbij kwam. Met 31 deelnemers vertrokken we toch vol goede moed aan etappe 31, wat ons totaal van dit jaar bracht op 1479 vrijwilligers, hartelijk dank allemaal! We kregen vandaag ook weer welkome hulp van Henk van de gemeente Schiermonnikoog, die voor het tweede jaar achtereen met tractor en kar meereed voor de volle IMG_8964 (640x425)zakken en grote stukken afval.

Burgers en toeristen: ‘Ruim je rotzooi op!

’ Van heel wat feestjes ruimden wij de afgelopen maand – maar ook vandaag – weer de rommel op. Vele ballonnen met sierlinten, flessen drank, zakken chips, snoep en andere lekkernijen die ergens in Nederland (of omringende landen) genuttigd zijn, en vervolgens op het strand of in zee zijn beland. Je blijft je hierbij – soms wanhopig – afvragen wie, wat waar en waarom? Gelukkig waren ook vandaag weer de artiesten van What Is Happening Here erbij, die ons eerder een week lang geholpen hebben en de toursong hebben gemaakt. WIHH (640x427)Samen met de vrijwilligers maken zij van onze etappes ware feestjes! Van het versieren van onze strandkar, tot aanmoedigen van crew, vrijwilligers en andere strandbezoekers, het maken van muziek en van het sjouwen van afval tot uitvoeren van metingen. Bedankt mannen!

Vissers en scheepslieden: ‘Houd je afval binnenboord!’

Verder vandaag ook weer het inmiddels gebruikelijke afval van de visserij en scheepvaart, eindeloos veel  netten en touwtjes, jerrycans, schoon- en chemische middelen, paraffine. Maar ook verpakkingen van levensmiddelen en toiletartikelen. IMG_9004 (640x415)Hiermee haalden we vandaag in totaal 920kg afval op. Bij slow fish restaurant ’t Ailand hebben we onze tour smakelijk kunnen afsluiten met (h)eerlijke verse vis. En het toetje? Die kwam onderweg naar huis op de radio voorbij,  in het nieuws werden de resultaten van onze Boskalis Beach Cleanup Tour voorbij. Wat een tour… op naar 2015 🙂

Door: Suzanne Ongena en Marchien de Ruiter.