Etappe 6: 1375 kilo afval in de Kwade Hoek - Stichting De Noordzee

DSCN0043 (640x470)De etappe van vandaag was in Kwade Hoek, Zuid-Holland, een natuurgebied dat berucht is om zijn grote hoeveelheden aangespoeld afval. Na een drankje in Strandcafé De Zeester trokken 25 enthousiaste deelnemers het natuurgebied in. Al gauw vielen zowel deelnemers als crew-leden van Stichting De Noordzee om van verbazing: Kwade Hoek is niet alleen berucht om zijn afval, er ligt ook echt heel veel afval!
Zeehond
De grote hoeveelheid afval bood ook veel variatie in de gevonden items: een werkoverall, een pak (schone) luiers, houten pallets, een lege rumfles, en –helaas– heel veel touwen en netten. Gelukkig bood de zee af en toe ook een leuke DSCN0041 (640x480)afleiding door zeehonden die de groep aanmoedigden.
Touwen en netten weer op 1
Ook de afvaltelling liet duidelijk zien dat er ontzettend veel afval aanspoelt in Kwade Hoek. De afvaltelling resulteerde in een vondst van 219 afvalitems over 50 meter strand, wat gelijk staat aan de 400 stuks afval die normaal gesproken worden gevonden op de stranden waar in het kader van de OSPAR Conventie wordt gemonitord. Het gewicht van het afval dat tijdens de telling was verzameld bedroeg 13 kilogram, ruim tien keer zo veel als voorgaande dagen. De vondst van een blok rubber van 8 kg mag daar nog bij opgeteld worden. Het nummer één meest gevonden afvalitem was, niet geheel onverwacht, touwen en netten kleiner DSCN0039 (640x480)dan 50 cm (79), gevolgd door plastic stukjes (49) op twee, en (resten van) zakken en tassen (20) op drie.
Vanwege de beperkte tijd en de aanhoudende regen hebben de deelnemers niet heel Kwade Hoek kunnen aflopen. Toch is er met hulp van enkele medewerkers van Natuurmonumenten en wederom Piet van de gemeente Goeree-Overflakkee met zijn tractor met aanhanger vandaag 1375 (!!!) kilogram aan afval opgehaald.
Terug in Strandcafé De Zeester was er gelegenheid voor een drankje. Lichtpuntje van vandaag: er is geen enkele sigarettenpeuk gevonden!