Etappe 7: Meest bizarre item én een gouden tip voor naaktstrandbezoekers - Stichting De Noordzee

DSCN0083We werden vandaag achtervolgd door een grotere donkere wolk. Er was zelfs een windhoos te zien aan de horizon. Toch bleef het zonnetje de wolk steeds net voor. Terwijl de rest van Nederland een sloot water over zich heen kreeg, hielden wij het vandaag gelukkig droog en konden we met een team van 21 opruimkrachten 7 kilometer strand van Rockanje naar Oostvoorne schoonmaken.
750 kilo
Dankzij de hulp van het Zuid-Hollands Landschap en de gemeente Westvoorne/Rockanje – die onze karavaan kwamen versterken met 2 voertuigen – konden we vandaag maar liefst 750 kilo afval ophalen. Respect vandaag voor de vrijwilliger die al 3 etappes meeloopt en de deelnemers ‘op leeftijd’, waaronder een mevrouw die ondanks haar artrose een groot deel van de etappe heeft meegelopen. Op twee derde van de etappe vroeg ze of ze het laatste stuk mocht meeliften, ze kon het alleen niet laten om nog even de duinen in te ‘rennen’ om daar nog wat laatste stuks afval op te DSCN0100rapen. Afval opruimen is een verslavende bezigheid.
Meest bizarre item van de dag
Als je regelmatig het strand schoonmaakt of afvaltellingen doet, dan raak je er bijna aan gewend dat je continu afval aan het rapen bent. Maar het blijft bizar, dat je bij elke stap die je zet, gemiddeld genomen 1 stuk afval kunt oprapen. En wat voor afval… Zo struikelden we over een levensgroot blok PUR schuim. Wie heeft dat verloren? Of een slijptol, de ‘Kerstman’ of het hoofd van Barbie…
Gouden tip!
Nog een tip voor de badkledinglozen onder ons: houd wel je slippers aan! We vonden vandaag honderden kleine en grote stukje glas, ook op het naaktstrand bij Rockanje.
DSCN0054Ook opvallend veel dode vogels op ons pad vandaag, niet zichtbaar gestorven aan de gevolgen van afval, maar toch de moeite van het noemen waard: een aantal meeuwen, aalscholvers, duif en een Jan van Gent.
Het was een afwisselende etappe, van de toeristenstranden in Rockanje, door natuurgebied richting Oostvoorne, eindigend met het uitzicht op de imposante Maasvlakte, die morgen aan de beurt is voor etappe 8!
Bekijk alle foto’s van etappe 7
 
DSCN0052