Etappe 8: Make it happen! - Stichting De Noordzee

Het indrukwekkende decor van etappe 8 was de grootste haven van Europa: Rotterdam. Vandaag stond het schoonmaken van de Maasvlakte op het programma. Klokslag 8.30 uur arriveerden we bij FutureLand, ons begin- en eindpunt voor vandaag. Extra vroeg dus en dat had mede te maken met onze voorbereidingen voor de familiedag voor  medewerkers van Boskalis. Hierdoor waren er ruim 200 extra schouders om eronder te zetten. In totaal gingen we van start met 238 deelnemers. En dat er gewerkt werd dat kun je wel stellen zeg. Het was schitterend om te zien hoe iedereen mee ging in de o-zo-typerende Rotterdamse mentaliteit, oftewel: Make it happen. Mede door het hoge werktempo en het schitterende zomerweer kwam de welverdiende lunchpauze voor velen dan ook precies op het juiste moment. Lekker lunchpakketjes, verfrissend koele fruitsapjes, uitzicht op zee, voetjes in het mulle zand. ‘Schaften maar!’

Aan de aftrap van de tweede helft verschenen de trouwe vrijwilligers van Stichting De Noordzee, terwijl de gezinnen teruggingen naar FutureLand. Het is fijn om te merken dat we iedere editie van Boskalis Beach Cleanup Tour weer bekende gezichten zien. Mede doordat zij inmiddels weten hoe het er aan toegaat, verloopt een etappe als deze soepel. En gelukkig maar, want Jerry, vrijwilliger van Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren in Westvoorne én onze rots in de branding in de afgelopen twee etappes, had ons bij aanvang al toevertrouwd dat het een pittige klus zou worden. Uiteindelijk bleek daar ook geen woord van gelogen. Het zand was namelijk te zacht om met een auto overheen te rijden, dus we moesten flink sjouwen met al het afval. Het blijft onvoorstelbaar om te zien hoeveel en wát er verzameld wordt. Zo werden er met volle overgave complete visnetten uit het mulle zand naar boven getrokken. En dat alles in teamverband welteverstaan. Zeer blij waren wij met de hulp van de Reddingsbrigade, die met een goede tractor onze aanhanger kon trekken en onze afvalzakken kon inzamelen. 

Toen we even voor 16.00 uur moegestreden aankwamen bij ons ophaalpunt, vulden we de ter beschikking gestelde vuilcontainers van Van Gansewinkel en stapten we voldaan in de bus Van Connexxion die ons terugbracht naar FutureLand. In de bus en na afloop heerste tevredenheid. Een grote vangst van zo’n 1100 kilo. Goed gezelschap. Op naar etappe 9. Op naar Hoek van Holland!

Door: Jan Zeggelaar, teamlid Stichting De Noordzee.